Ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor, Laszlo Borbely, a declarat luni, pentru NewsIn, ca explozia preturilor apartamentelor este total nejustificata, chiar daca este pusa pe seama integrarii in Uniunea Europeana si asteapta o calm
Ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor, Laszlo Borbely, a declarat luni, pentru NewsIn, ca explozia preturilor apartamentelor este total nejustificata, chiar daca este pusa pe seama integrarii in Uniunea Europeana si asteapta o calmare in urmatoarea perioada de timp. In opinia ministrului, pretul mare al apartamentelor si cresterea brusca pe metrul patrat construit este o caracteristica nu numai Romaniei. Ministrul dezvoltarii sustine ca aceleasi simptome au fost intalnite in mai toate tarile care au aderat la Uniunea Europeana in ultimii ani. Borbely a adaugat ca nu intelege de ce in Romania exista aceasta sete a cetatenilor de a cumpara o locuinta cu orice pret. "La noi exista aceasta mentalitate de a cumpara o locuinta si nu de a sta in chirie. In afara nu este la fel si sper ca pe viitor, mentalitatea sa se mai schimbe si in Romania, iar atunci cand vom avea o lege a chiriilor care va impune totusi o stabilitate, oamenii sa nu mai imprumute oricat pentru a-si cumpara o casa", a conchis ministrul. Potrivit unei declaratii acordate NewsIn in februarie a presedintelui Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Ruxandra Cleciu, preturile apartamentelor din blocurile vechi au crescut cu 20% ca efect al aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

Primariile care nu informeaza despre cladirile cu risc seismic, pasibile de amenda
Ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor, Laszlo Borbely, ameninta ca va amenda primariile care nu trimit informari referitoare la cladirile cu risc seismic ridicat, ele putandu-se alege cu amenzi cuprinse intre 5.000 si 15.000 lei. Sanctiunile vor fi aplicate doar dupa ce legea va fi publicata in Monitorul Oficial, iar acest lucru se va intampla in circa trei saptamani, a precizat ieri Borbely intr-o conferinta de presa. Pana in prezent au fost identificate 1.786 de cladiri cu risc seismic ridicat, din care 110 doar in Bucuresti. Potrivit ministrului, din 2006 si pana in prezent, au fost trimise 980 de notificari catre proprietari, din care 30 in Bucuresti (toate in sectorul doi). El a adaugat ca in ultimul an au fost trimise si 439 de renotificari. Ministrul a mai spus ca s-a gasit si o solutie pentru cazul in care exista proprietari care nu doresc sa semneze pentru expertiza si consolidarea cladirii. "Am rezolvat pe o cale mult mai simpla aceasta problema. In urma discutiilor de la comisiile de specialitate am introdus in legislatie un paragraf care sa permita autoritatilor locale, prin dispozitii ale primarilor, sa poate face aceasta expertiza si in cazul in care unul sau doi proprietari se opun. Romania e singura tara din lume ce acorda asemenea facilitati, iar prprietarii cu venituri modeste nu sunt obligati sa plateasca nimic", a conchis Borbely.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.