In 2002, primul lung-metraj al lui Cristian Mungiu, "Occident", era inclus la Cannes in sectiunea paralela "Quinzaine des Raalisateurs". Anul acesta, filmul sau "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" a fost selectionat direct in competitia celebrului festiv
In 2002, primul lung-metraj al lui Cristian Mungiu, "Occident", era inclus la Cannes in sectiunea paralela "Quinzaine des Raalisateurs". Anul acesta, filmul sau "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" a fost selectionat direct in competitia celebrului festival. Astazi, regizorul implineste 39 de ani. In 2002, primul lung-metraj al lui Cristian Mungiu, "Occident", era inclus la Cannes in sectiunea paralela "Quinzaine des Raalisateurs". Anul acesta, filmul sau "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" a fost selectionat direct in competitia celebrului festival. Astazi, regizorul implineste 39 de ani.  "Imi asum ce mi se intampla" "De ziua mea lucrez. Pentru prima data o sa vad pe pelicula, in proiectie, un film din seria "Amintiri din Epoca de Aur". Sper sa fie un cadou frumos. In aceasta perioada, in primul rand incerc sa pregatesc filmul selectat la Cannes, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", pentru festival. Pentru asta fac ultimele retusuri, ultimele corecturi. Filmul este inca in laborator in momentul asta. In acelasi timp mi-am luat un agent de vanzari care pregateste cu ajutorul meu tot ce inseamna mapa de presa, afise, prezentare, pliante, promotie. Eu mi-am scos din dulap, de la naftalina, smokingul pe care l-am purtat o singura data in viata, la Cannes, acum cinci ani. Am vazut ca intru in continuare in el, asa ca...  Am emotii, pentru ca am facut un foarte mare pas inainte. La Cannes poti sa ajungi in multe feluri si pe multe niveluri. Pasul pe care l-am facut acum, sa fim in competitia oficiala si sa concuram cu oameni pe care pana acum i-am vazut numai la televizor, este un pas foarte mare.  Asteptam cu maxima curiozitate sa vedem cum este receptionat filmul nostru. Deocamdata am avut niste reactii excelente in tot ceea ce am prezentat si s-a trecut peste foarte multe lucruri ca sa fim acceptati la Cannes. Asta inseamna ca filmul le-a placut foarte tare, din moment ce suntem acolo. O sa ne faca placere sa traim cu emotie cele 12 zile de competitie. Cred ca o sa fim primul film din cele 21, si apoi o sa vedem ce fac competitorii nostri. Obiectivul nostru este pana la un punct indeplinit. Asa ca suntem calmi. Primim deja telefoane de la agenti de vanzari si distribuitori din America si din Europa. Primim oferte daca am fi dispusi sa lucram filme in engleza. Deja avem o cu totul alta atentie. Daca reusim sa castigam sau nu un premiu, este un bonus, dar partea principala am obtinut-o. Mi-am dorit foarte mult sa incerc sa ajung cat mai sus, la Cannes, am ajuns in competitie si nu pot sa-mi doresc nimic mai mult deocamdata. Sunt foarte multumit.  Ma simt usurat dupa niste ani de presiune in care aveam deja stacheta ridicata si am senzatia in momentul acesta ca am reusit sa o sar cu brio. Deocamdata sunt inca in perioada de cadere dupa stacheta si, pana sa ajung la saltea, inca ma simt confortabil. Dupa ce am sa ma ridic o sa ma inviorez, pentru ca asta este dezavantajul de a face salturi bruste."


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.