Surse din ANAF sustin ca vinovatii vor plati diferentele de impozit, asa cum a procedat Gica Popescu in "cazul Bratu".



Agentia Nationala de Administrare Fiscala cerceteaza in prezent pentru evaziune fiscala 15 transferuri
Surse din ANAF sustin ca vinovatii vor plati diferentele de impozit, asa cum a procedat Gica Popescu in "cazul Bratu".



Agentia Nationala de Administrare Fiscala cerceteaza in prezent pentru evaziune fiscala 15 transferuri de fotbalisti, efectuate in strainatate mai ales in ultimii cinci, ne-au au declarat surse din cadrul ANAF. "Sint mai multe cazuri de transferuri de fotbalisti in care este vorba de evaziune fiscala, aflate in diferite stadii de cercetare despre care nu se pot da detalii deoarece sint supuse secretului fiscal", mentioneaza sursa citata. Cotidianul "Gazeta Sporturilor" a dezvaluit in numarul de marti ca unul dintre dosare se refera la transferul lui Cosmin Contra de la Dinamo la Deportivo Alaves.

Se cauta un off-shore

"Transferul lui Cosmin Contra de la Dinamo face obiectul unui dosar aflat intr-un stadiu destul de avansat de cercetare. Probabil ca la mijlocul lunii mai acesta se va finaliza si se vor demara procedurile legale", confirma oficalii ANAF, precizind ca cel mai probabil se va proceda ca in cazul Bratu, cind odata frauda dovedita, Gica Popescu a platit pe loc impozite de 400.000 de dolari.

Conform documentelor de transfer ale fundasului aflate la Federatia Romana de Fotbal si la clubul Dinamo, tranzactia dintre gruparea alb-rosie si Deportivo Alaves s-a efectuat in schimbul a 800.000 de dolari. Comisarii ANAF care cerceteaza cazul au descoperit insa ca suma de transfer este mult mai mare, organul fiscal spaniol trimitind in tara, prin comisie rogatori, un document in care se specifica faptul ca Deportivo Alaves a platit 1,8 milioane de dolari pentru achizitionarea lui Cosmin Contra. In aceasta situatie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala incearca sa gaseasca persoana sau persoanele care au incasat diferenta de aproximativ 1 milion de dolari, suma care pina in momentul de fata nu a fost impozitata. Actul de transfer al jucatorului este semnat de directorul executiv al clubului Dinamo, Cristian Borcea, presedintele gruparii Deportivo Alaves, Gonzalo Anton, si fotbalistul in cauza, Cosmin Contra, iar impresarul care s-a ocupat de aceasta tranzactie este Ioan Becali. Nu este primul caz de aceasta natura, toate cercetarile oprindu-se insa intr-un paienjenis de off-shoruri.

Precedente fara urmari

Atacantul echipei Rapid, Ionel Ganea a fost transferat, in la inceputul sezonului 1998/1999 de la Gloria Bistrita la VfB Stuttgart pentru 2 milioane de dolari, desi suma anuntata a fost de 600.000 de dolari. Diferenta de 1,4 milioane de dolari ar fi fost incasata de Phoenix BV, un off-shore din Olanda, acelasi prin care s-a facut tranzactia si in cazul lui Florin Cernat, de la Dinamo catre Dinamo Kiev.

In urma cu aproximativ un an au fost constituite, la cererea DNA, 23 de de comisii rogatorii, Daniel Morar precizind la inceputul anului ca doar patru au primit si raspuns.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.