Managerii care discrimineaza angajatii nu realizeaza ca irosirea resursei umane din companie reprezinta o pierdere financiara. In plus, patronii ignora ca astfel de fapte se intimpla in firma lor.

In Romania, nu exista date privind discriminarea la locul de munca si, de cele mai multe ori, angajatii nici nu realizeaza ca sint victimele acestor abuzuri, arata un studiu calitativ prezentat ieri, realizat in decembrie 2006 de IMAS si comandat de Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ). Studiul, intocmit in companiile cu peste 250 de angajati, mai releva ca romanii prefera sa-si caute un alt job, in cazul in care le sint incalcate drepturile la locul de munca. Iar principalele nemultumiri ale angajatilor ramin siguranta locului de munca, nivelul salariului, precum si accesul la un loc de munca bine platit. In ceea ce priveste cea mai dezavantajata categorie la locul de munca, aceasta este reprezentata de femeile de peste 40 de ani.

Competenta la privat

De asemenea, respondentii care au participat la focus grupuri si interviuri de profunzime au mai declarat ca angajarea pe baza de competente se face mai degraba in companiile private decit la stat, a explicat Elena Nica, reprezentanta IMAS. Studiul mai arata ca promovarea este foarte putin reglementata in Romania, acest fapt fiind mai degraba apanajul companiilor multinationale, care au o cultura organizationala occidentala.

Cit despre pierderile pe care angajatorii le suporta daca discrimineaza, Roxana Tesiu, reprezentanta Centrului pentru Resurse Juridice, partener al proiectului, spune ca acestia nu cunosc implicatiile acestui fapt si nici nu exista un studiu concret. Insa, a adaugat ea, peste 80% dintre angajatorii UE care au reguli pentru combaterea discriminarii au avut beneficii financiare de pe urma lor.