Vacaroiu si-a intrat rapid in rolul de presedinte interimar. El este hotarit sa profite din plin de oprtunitatile pe care i le ofera ipostaza in care l-a adus votul anti-Basescu din Parlament. Desi a promis ca nu va face politica PSD la Cotroceni, el
Vacaroiu si-a intrat rapid in rolul de presedinte interimar. El este hotarit sa profite din plin de oprtunitatile pe care i le ofera ipostaza in care l-a adus votul anti-Basescu din Parlament. Desi a promis ca nu va face politica PSD la Cotroceni, el a anuntat sambata ca vrea sa convoace CSAT pentru a promulga rapid legile privindsiguranta nationala. Legile in cauza le ofera liberalilor si social democratilor posibilitatea de a trece o parte din serviciile secrete in aria de influenta a Parlamentului si a Guvernului.

Nicolae Vacaroiu a descis sambata dimineata la Palatul Cotroceni hotarit sa intre rapid in paine. Dupa o intrevedere pe care a avut-o cu o parte din consilierii lui Traian Basescu, el si-a anuntat, intr-o declaratie de presa, prioritatile si agenda pentru cele 29 de zile care i-au mai ramas sa se manifeste in calitate de numarul unu in stat. Vacaroiu a precizat ca a preluat de la Basescu agenda prezidentiala si ca in linii mari aceasta va ramine neschimbata. Cum majoritatea consilierilor prezidentiali si de stat au intrat de sambata in concediu de odihna, Vacaroiu va administra problemele de la Cotroceni cu o echipa proprie.

Vacaroiu a dat asigurari ca nu va face politica PSD la Cotroceni. "Nu mergem la Cotroceni sa facem politica. Presedintele interimar al Romaniei nu mai participa la actiunile politice ale PSD. Nu mai face politica PSD, pe aceasta perioada de 30 de zile", a spus Nicoale Vacaroiu, care anuntase ca nu demisioneaza din PSD pe perioada interimatului, ci doar isi abandoneaza atributiile din partid.

Cu ochii pe servicii

Cu toate acestea, intre prioritatile lui Vacaroiu se numara si promulgarea rapida a pachetului de legi privind siguranta nationala. In acest sens, el a anuntat ca intentioneaza sa convoace Consiliul Suprem de Aparare a tarii (CSAT). Presedintele interimar a declarat ca a cerut Deapartamentului pentru securitate si siguranta nationala de la Cotroceni un raport complet privind divergentele dintre CSAT si primul-ministru pe fondul Legilor sigurantei nationale. Presedintele interimar a precizat ca in baza acestui raport va avea discutii si cu premierul Calin Popescu Tariceanu, iar pe baza intrevederii si a raportului de la Cotroceni va convoca CSAT. Miza acestui pachet legislativ este redefinirea raporturilor de subordonare pentru mai multe servicii secrete. PSD si PNL au viziuni oarecum asemanatoare asupra acestui pachet legislativ, insa exista divergente in cateva puncte importante. Basescu si PD s-au aflat permanent in contradictie cu propunerile PNL si PSD din acest domeniu.

Discutii saptamanale cu Tariceanu si Isarescu

Nicolae Vacaroiu a pronuntat, potrivit agentiei NewsIn, si o serie de probleme acute legate de prioritatile legislative care conditioneaza respectarea angajamentelor si un raport favorabil din partea Comisiei Europene. Printre initiativele "intarziate", presedintele interimar a enumerat proiectul Legii ANI, Codul Penal si Codul de Procedura Penala. "Ea (n.r. - ANI) sta pe loc la Senat nu din cauza noastra. Noul ministru al Justisiei a venit cu observasii si propuneri si sper ca saptamina viitoare sa o avem in Senat", a declarat Vacaroiu.Vacaroiu a pus accent si pe colaborarea pe care o va avea cu presedintii celor doua Camere si a spus ca va avea intrevederi saptamanale cu premierul Tariceanu si cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Basescu, direct in campanie electorala

In timp ce presedintele interimar incearca sa preia friiele puterii, presedintele suspendat a intrat deja in campanie electorala. Dupa participarea la mitingul de joi din Piata Universitatii, sambata, Traian Basescu impreuna cu sotia sa Maria au sosit in jurul orei 14.00 in Piata Sfatului din Brasov, unde era asteptat de cateva sute de simpatizanti, transmite corespondentul NewsIn. inainte de a ajunge in Piata Sfatului, Basescu a fost intampinat pe drum de oamenii care scandau "Basescu! Basescu!" si "Basescu nu ceda / Romania e a ta!". Printre cei aflati in Piata Sfatului se numara si liderul PLD Theodor Stolojan. Brasovul este doar primul punct pe harta electorala a lui Basescu. Vor urma vizite si in alte localitati iar duminica va avea loc in Capitala o manifestatie de sustinere a presedintelui suspendat.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.