Parlamentarii l-au suspendat, ieri, pe Basescu din functia de presedinte. Cu 322 de voturi „pentru“ si 108 de voturi impotriva, Basescu a plecat de la Cotroceni direct in Piata Universitatii. Opozitia PSD-PRM-PC a avut un sprijin ferm di
Parlamentarii l-au suspendat, ieri, pe Basescu din functia de presedinte. Cu 322 de voturi „pentru“ si 108 de voturi impotriva, Basescu a plecat de la Cotroceni direct in Piata Universitatii. Opozitia PSD-PRM-PC a avut un sprijin ferm din partea PNL si UDMR pentru suspendarea presedintelui

Potrivit Constitutiei, seful Senatului, Nicolae Vacaroiu, va prelua conducerea tarii. Potrivit procedurilor, Vacaroiu isi va prelua locul de presedinte interimar, cel mai probabil luni, cand se va organiza o noua sedinta comuna a Parlamentului, pentru ca noul sef al statului sa depuna juramantul in fata forului suprem. Desi miercuri Basescu promisese ca isi va da demisia la 5 minute dupa ce va fi suspendat, acest lucru nu s-a intamplat

El i-a asigurat pe manifestantii din Piata Universitatii ca „nu va abandona poporul roman“ si a subliniat ca pana luni, cand Curtea Constitutionala va lua act de decizia Parlamentului, este inca presedintele Romaniei

Basescu i-a atacat direct pe adversarii sa-i politici, declarand ca va apara in continuare J ustitia. Basescu a precizat ca daca negocia cu adversarii sai politici nu se ajungea in situatia de a fi suspendat

Daca in 2004, dupa castigarea alegerilor, Basescu s-a afisat in fata poporului cu Tariceanu, ieri, presedintele si-a prezentat „un prieten“, multimii, si anume Theodor Stolojan.

(Luminita Castali/Cozmin Pana)


Parlamentul l-a dinamitat pe Traian Basescu
Traian Basescu suspendat, la jumatate de mandat. Avem un presedinte suspendat, pe cale de a demisiona (daca se tine de cuvant). Parlamentul a decis ieri, cu 322 de voturi pentru, 108 impotriva si 10 abtineri, sa-l suspende pe locatarul de la Cotroceni, Traian Basescu, pentru incalcari sistematice ale Constitutiei. Locul sau va fi preluat, interimar, de catre presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu (PSD), care isi face deja bagajele pentru a schimba Palatul Parlamentului pe Palatul Cotroceni. Potrivit procedurilor, Nicolae Vacaroiu isi va prelua locul de presedinte interimar cel mai probabil luni, cand se va organiza o noua sedinta comuna a Parlamentului, pentru ca noul sef al statului sa depuna juramantul in fata forului suprem.

Luminita Castali
Decizia Parlamentului de suspendare a primului om in stat a plecat chiar in cursul zilei de ieri la Curtea Constitutionala, care trebuie sa constate daca au fost indeplinite toate procedurile constitutionale pentru acest demers. Hotararea adoptata de Parlament este contrasemnata de cei doi presedinti ai Camerei si Senatului, Bogdan Olteanu si Nicolae Vacaroiu.

Decizia, trimisa la Cotroceni si Curtea Constitutionala
Potrivit liberalului Olteanu, Parlamentul nu are motive sa se astepte la „surprize“ din partea Curtii, pentru ca in aces caz magistratii nu au de indeplinit „decat o simpla formalitate“. Olteanu crede ca Basescu incearca zadarnic sa mai castige timp pentru a nu-si da demisia, dar ca nu are la ce „chichite“ procedurale sa apeleze pentru a-si salva scaunul. Procedurile prevad ca decizia Parlamentului sa ajunga in maxim 48 de ore atat la Curtea Constitutionala, cat si la Palatul Cotroceni, pentru buna informare a presedintelui. Curtea Constitutionala va lua act de hotararea Camerei si Senatului, decizia urmand sa fie publicata in Monitorul Oficial. Din acel moment, incepe practic sa decurga termenul de 30 de zile prevazut de Constitutie pentru suspendarea presedintelui. In cazul in care presedintele demisioneaza, el va fi „cetatean liber“ pentru 3 luni de zile, Curtea Constitutionala urmand sa ia act de vacantarea postului de presedinte al tarii.

De ce se razgandeste presedintele
Potrivit unor surse, presedintele nu mai e atat de dispus sa-si dea demisia, speriat de perspectiva de a sta pe margine pana la toamna si de posibilitatea de a da cu subsemnatul la Parchet pentru dosare care ar putea fi redeschise. Pe de alta parte, presedintele stie ca cel care va organiza alegerile prezidentiale anticipate va fi premierul Tariceanu si prietenii liberali, care nu-i vor ierta „incurajarea disidentilor din PLD“. Un alt motiv de ingrijorare pentru presedinte ar fi intentia actualei coalitii PSD-PNL-PC-PRM de a modifica in actuala sesiune parlamentara legea electorala pentru alegerea presedintelui. Amendarea acesteia ar presupune un nou articol care sa prevada ca un presedinte care a demisionat de buna voie nu mai are dreptul sa mai candideze. Or, in ultimul timp tot mai multe voci (inclusiv a premierului Tariceanu) declara sus si tare ca Basescu nu ar mai trebui sa candideze pentru un nou mandat, interdictie care are toate sansele sa se regaseasca intr-o lege.

Vacaroiu - presedinte de stat, Taracila - presedinte de Senat
Presedinte interimar va fi, de drept, seful Senatului, Nicolae Vacaroiu. Pentru a fi investit in postul de prim om in stat, el va trebui sa vina in fata Camerelor reunite ale Parlamentului si sa depuna juramantul de credinta catre tara. Cel mai probabil, acest lucru se va intampla luni, pana atunci fiind asteaptata publicarea deciziei in Monitorul Oficial si demisia lui Basescu, care i-ar acorda lui Vacaroiu dreptul la un mandat mai lung. Presedintele interimar are aceleasi drepturi ca si un presedinte plin, Constitutia limitandu-i acestuia doar trei competente. Practic, Vacaroiu nu va avea dreptul sa adreseze mesaje Parlamentului, sa convoace un eventual referendum si sa dizolve forul legislativ. In rest, PSD prin intermediul presedintelui Vacaroiu poate schimba sefi de servicii secrete, de la DNA sau Parchetul General. Oficial, pesedistii spun ca noul sef de stat nu va face schimbari pentru a nu se interpreta ca a fortat suspendarea lui Basescu pentru a plati niste polite politice. Asa ca Vacaroiu vrea sa fie un sef de stat cuminte. Pe de alta parte, surse de la Senat spun ca locul lasat liber de Vacaroiu la conducerea acestei Camere va fi luat de actualul vicepresedinte PSD, Doru Ioan Taracila, fiind unul dintre cei mai experimentati parlamentari in functii de conducere.

Scor anticipat
Dupa cum a anticipat si ziarul nostru, presedintele Basescu a fost suspendat cu peste 320 de voturi pentru. Mai precis cu 322, care provin de la PSD, PRM, PC, PNL si UDMR. Impotriva deciziei de suspendare s-au pronuntat parlamentarii PD si cativa de la UDMR si grupul minoritatilor nationale, inclusiv de la PLD. La sedinta de ieri, partidele si-au mobilizat extrem de bine masinaria de vot si din totalul senatorilor si deputatilor au lipsit doar 17. O rata de prezenta rar intalnita in istoria parlamentarismului. Printre marii absenti s-au numarat premierul Calin Popescu Tariceanu, care nu a fost decat in trecere pe la Parlament. El a anuntat, din timp, ca nu voteaza pentru a nu-i influenta pe alesii liberali, dar si pentru a nu alimenta speculatiile ca i-ar plati o polita presedintelui Basescu. Au mai lipsit, printre altii, Adrian Cioroianu, Relu Fenechiu, Alexandru Mortun.

Presedintele i-a ignorat total pe alesi
Presedintele Traian Basescu a renuntat sa mai aiba pana si o relatie institutionala cu Parlamentul. Desi Constitutia prevede ca seful statului este invitat la sedinta de suspendare si are dreptul sa ia cuvantul in apararea sa de cate ori considera de cuviinta, presedintele a preferat sa ignore total Parlamentul. Nu numai ca nu a vrut sa dea ochii cu parlamentarii (asa cum a procedat si la sedinta din 1 martie, cand s-a anuntat cererea de suspendare), dar nu si-a trimis nici macar un consilier care sa dea citire mesajului prezidential. Basescu a preferat, ca de obicei, sa transmita mesaje direct „poporului“, din deal de la Cotroceni si sa ignore Constitutia care regmeneteaza relatia dintre Presedintie si Parlament.

Razboiul declaratiilor din Legislativ
Votul de ieri arata din plin nemultumirea profunda a alesilor poporului fata de modul in care a inteles sa-si exercite mandatul presedintele suspendat. „Isi da, dar poate nu-si da demisia Basescu“, „sa modificam sau nu Constitutia, sa nu-i mai permitem sa candideze“, acestea erau principalele discutii de pe coridoare. Nicolae Vacaroiu a inceput deja sa-si contureze pozitia privitoare la modul in care va gestiona de-acum destinele tarii, din calitatea sa de presedinte interimar. „Voi fi un presedinte activ, nu jucator“, a spus presedintele Senatului pentru ziaristii doritori sa afle cum se transfigureaza „nea Nicu“ in sef de stat.

(Lia Bejan)

Presedintele interimar al Romaniei, Nicolae Vacaroiu, spunea inca de ieri dimineata ca ar fi dovada unei lipse de asumare a responsabilitatii, din partea lui, daca ar refuza sa preia Administratia Prezidentiala, desi este obligat prin lege. Vacaroiu spune ca va fi un presedinte activ, si nu jucator si a tinut cu deosebire sa afirme ca nu se va implica, de exemplu, in acordarea de decoratii. „Poti sa fii si jucator, e un lucru bun, dar daca dai la picioare primesti cartonas rosu, mai ales daca interventia este brutala“, a comentat Vacaroiu prestatia presedintelui suspendat.
Nicolae Vacaroiu afirma insa ca se afla in curs o serie de anchete, la nivelul serviciilor secrete si al parchetelor, in legatura cu „biletelele“, iar acestea ar putea sa impuna anumite schimbari la nivelul serviciilor si al parchetelor, la un moment dat.

Asistenta n-a fost lasata sub aula
Asistenta anuntata pentru ieri, din randul cetatenilor obisnuiti, a fost directionata cu multa arta in afara lojelor de la nivelul aulei Parlamentului: la fel ca atunci cand s-a discutat raportul Tismaneanu, a fost amenajata o sala speciala, din care lucrarile sa poata fi vizionate pe un ecran. Sala care a ramas goala pentru ca au venit mai putini cetateni decat se estimase si toti au incaput in balcoanele salii plenului. Ieri dimineata se stransesera in jur de 100 de persoane la poarta Palatului Parlamentului, printre care a putut fi vazut liderul tinerilor PRM, Andrei Iucinu. O parte din audienta provenea din Mehedinti, oameni invitati de vicepresedintele Camerei Deputatilor, social-democratul Eugen Nicolicea, cu scopul de „a vizita Parlamentul“.

'Basescu, un proiect politic esuat>>
Pentru liderul social-democrat Mircea Geoana, suspendarea lui Traian Basescu ar putea fi sansa de a deveni premier al Romaniei, in cazul in care Nicolae Vacaroiu, ca presedinte interimar, ar fi pus in fata numirii unui alt premier, din pricina unei motiuni de cenzura adoptate de legislativ. Geoana spunea ieri ca actualul sef al statului trebuie suspendat, fiind „un capitol incheiat“. Presedintele PSD l-a acuzat pe Traian Basescu de faptul ca a incalcat Constitutia, folosindu-se de institutiile statului pentru actiuni de santaj si intimidare a judecatorilor Curtii Constitutionale.“Traian Basescu reprezinta un proiect politic esuat... este o frana pentru Romania“, a mai afirmat liderul PSD, pentru care suspendarea actualului sef al statului reprezinta „primul pas in inchiderea unui capitol tragic: domnia bunului plac al conducatorilor si a mitului liderului providential“.

'Parlamentul nu este o sandrama in moarte clinica>>
Senatorul PRM Valentin Dinescu a fost cel care a dat citire acuzelor aduse in sprijinul propunerii de suspendare a lui Traian Baasescu din functia de presedinte. Conform autorilor propunerii de suspendare, Traian Basescu a incalcat prevederile Constitutiei referitoare la rolul de mediator al presedintelui Romaniei, a intervenit brutal in activitatea parlamentara, a deturnat vointa poporului prin numirea unui prim-ministru din alt partid decat cel care a castigat alegerile. In plus, el a contribuit, conform raportului comisiei de ancheta, la crearea unei atmosfere de instabilitate politica, ar fi creat grave prejudicii statului prin faptul ca a calificat Parlamentul drept „sandrama in moarte clinica“, iar Guvernul, ca „aservit“ anumitor interese. Nu in ultimul rand, Traian Basescu si-a subordonat serviciile secrete, si-a arogat dreptul de initiativa legislativa, a actionat pentru subordonarea Guvernului.

'Si presa este vinovata pentru discursul lui Basescu>>
Marko Bela, liderul UDMR, a declarat de la tribuna Parlamentului ca presedintele tarii si-a depasit de multe ori atributiile sau, dimpotriva, nu si-a indeplinit atributiile constitutionale, dar suspendarea sa nu va rezolva situatia in care se afla politica romaneasca. „Nu avem voie sa declaram vinovata numai o singura persoana, fiindca atunci vom continua la fel, eventual fara unul dintre actorii acestui spectacol tragicomic. Partidele politice au contribuit si ele la compromiterea ideii de democratie, societatea civila, care in aceasta perioada nu a reusit sa fie criticul firesc al puterii si in cel mai bun caz a tacut, sau presa, care a lasat cale libera unui discurs politic fara calitate, repet, cu totii, ar trebui sa ne facem propria noastra analiza“, a afirmat presedintele UDMR. Parlamentarii acestei formatiuni n-au avut mandat explicit, pentru vot.

'Ramåneti inca 5 minute, sa aflati despre demisie>>
Liderul PC Dan Voiculescu le-a propus presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor ca parlamentarii sa mai ramana in sala de sedinte inca cinci minute dupa votul asupra suspendarii sefului statului „pentru a afla despre demisia lui Traian Basescu“. „Presedintele Traian Basescu a jucat la mic, s-a pierdut in lucruri marunte si batalii inutile, a vazut peste tot dusmani“, a apreciat Voiculescu, care a mai spus ca Basescu este „un maestru al vorbelor bine ticluite“, dar „care nu a construit nimic in viata lui“. In opinia liderului PC, Basescu „a jucat un singur rol, acela de victima“. El a opinat ca Romania are nevoie de oameni politici „cu viziune“. „Sper ca domnul Traian Basescu are o minima onoare si nu s-a razgandit si isi va da demisia“, a precizat Voiculescu.

'Un joc nociv, care duce la marginea democratiei>>
Unul dintre putinii sustinatori ai lui Traian Basescu, liderul deputatilor PD Cristian Radulescu a afirmat ca societatea romaneasca asista „la un joc nociv, aparent cu mijloace democratice, dar care duce la marginea democratiei“. Radulescu este de parere ca in contextul prezentat votul pe care il vor da parlamentarii pe tema suspendarii din functie a sefului statului nu mai conteaza, precedentul fiind grav. „Conteaza ca, in ciuda a ceea ce s-a hotarat, demersul de suspendare continua, fiindca de acum inainte orice presedinte al tarii, domnule Geoana, domnule Vadim Tudor, domnule Tariceanu, domnule Marko Bela, care va doriti sa fiti presedinti, orice presedinte va putea fi suspendat sau amenintat, santajat cu suspendarea de un grup de interese format obscur si care este impotriva lui“, a spus liderul deputatilor democrati. El a adaugat ca procedura de suspendare este dezbracata de orice forma de constitutionalitate, fiind „o simpla razbunare mafiota“.

'O lovitura de stat, deghizata sub masca democratiei>>
Vicepresedintele PLD Cristian Boureanu crede ca initiativa de suspendare din functie a sefului statului reprezinta „o lovitura de stat deghizata de mantuiala sub masca democratiei“. El a sugerat liberalilor ca au obligatia de a raspunde pentru deciziile luate: „Nu este corect sa ne ascundem in spatele votului de constiinta ca sa nu spunem cum votam la suspendarea lui Basescu. A lasa o decizie de un asemenea impact la latitudinea fiecaruia si ce-o iesi o iesi este ca si cum ai guverna tara dand cu banul“, a afirmat acesta. „Probabil ca in ochii UE aratam ca o clasa care, in ziua inspectiei, l-a trimis acasa cu bilet de voie pe corigentul clasei, pentru ca acum sa se vada ca tot acesta face de fapt ordine in scoala. Tare ma tem ca, dupa ce am trecut inspectia, riscam sa ratam examenele finale“, a mai afirmat politicianul fost liberal.

Alianta in jurul Constitutiei, nu impotriva presedintelui
Vadim Tudor a tinut sa infirme acuzatiile democratilor referitoare la alianta din interes care s-ar fi format in Parlament si a precizat ca „partidele noastre nu s-au reunit impotriva presedintelui, ci in jurul Constitutiei“. Liderul PRM l-a criticat dur pe seful statului pentru desele extravagante, cum ar fi petrecerile in restaurante sau faptul ca isi jigneste colaboratorii de la Cotroceni. „Cum se poate ca un amarat de capitan sa-i trateze pe generalii de armata ca pe niste slugi!?“, s-a intrebat Vadim, cerandu-i lui Vacaroiu ca daca ajunge presedinte interimar, sa-l avanseze pe capitanul Basescu la rangul de colonel. Seful statului a mai fost acuzat pentru dosarul Flota si pentru o asa-zisa colaborare cu mafia rusa. Nu au fost omise nici grupurile de interese din jurul presedintelui, cum ar fi Udrea-Cocos, Bucsaru, Cristea sau grupul de la Golden Blitz.

PNL vrea sa iasa din umbra lui 'Voda Traian>>
Liberalii l-au criticat pe seful statului pentru ultimele dezvaluiri legate de biletelele de la SRI, dar si pentru interventia la CNSAS si participarea la slujbe religioase in interes electoral. „In biserica te rogi si taci, daca nu esti preot, doar robul lui Dumnezeu Traian Basescu tine cuvantari electorale si spune de cate ori are ocazia ca se intoarce la popor“, a remarcat liberalul Crin Antonescu, facand apel la clasa politica sa iasa din umbra lui „Voda Traian“. Deputatul liberal i-a persiflat si pe marii barbati de stat, de la Boc la Berceanu, care se tot agata de Basescu si a precizat ca e timpul ca societatea sa intre in normalitate.

Revolutia batrånilor Basescu se ascunde in Curtea Constitutionala
Doua-trei mii de oameni au iesit ieri in Piata Universitatii sa-si declare sprijinul pentru presedinte si sa condamne „votul ilegal“ al Parlamentului. Manifestantii, in mare parte pensionari, au agresat verbal sI chiar fizic pe oricine avea alta parere. Cozmin Gusa, venit sa discute cu oamenii din Piata Universitatii a plecat cu falca umflata.

(Laurentiu Solomon,Cosmin Pana)

Atmosfera din fata TNB a fost incinsa pe tot parcursul zilei. Oamenii au venit pregatitI sa innopteze acolo, daca este cazul. Intre doua-trei sloganuri pro-Basescu strigate la unison, discutiile se aprindeau pe tema suspendarii presedintelui.

Cativa pensionari se felicitau ca nu si-au uitat medicamentele acasa si pot ramane mai mult in Piata. „Daca demisioneaza presedintele, astia maine vand tara!“, striga in toate partile un batranel, care tinea poza presedintelui la inima. „Aici incepe a doua revolutie!“, spuneau cei care treceau, pe trotuar, prin fata manifestantilor. Ioana Basescu, venita sa-si sustina tatal, in fusta scurta si pe tocuri, a fost primita cu aplauze. „Sa-i spui presedintelui ca suntem alaturi de el!“, strigau cativa batranei, care o priveau ca pe o icoana. Unul dintre ei a plecat, spunand ca il asteapta cineva la masa, dar a jurat ca vine inapoi sa-l vada pe presedinte. Dupa ce le-a spus tuturor ca a venit sa sustina presedintele, fiica acestuia s-a refugiat påna la sfårsitul manifestatiei in holul Hotelului Intrcontinental.

Gusa, lovit din spate
Vantul care a suflat ieri dupa-amiza nu a reusit sa-i imprastie pe manifestanti, mai mult, un grup de manifestantI PNTCD discutau aprins in mijlocul multimii despre posibilele urmari ale suspendarii presedintelui. „Stati linistiti, tot el iese la alegeri“, le explica cineva din mijlocul galagiei.

Atmosfera s-a incarcat, iar prima rabufnire s-a produs la aparitia lui Cozmin Gusa. Venit cu zambetul pe fata, a fost luat la pumni, din spate sI abia s-a ascuns in braseria hotelului. Pe masura ce timpul trecea, numarul simpatizantilor a crescut astfel ca, la momentul sosirii lui Theodor Stolojan, erau peste 2.000 de bucuresteni. Urcat pe boxele aduse de la Studiourile Sahia, Stolojan l-a sfatuit pe presedintele Basescu sa nu demisioneze, idee preluata si scandata sub forma „Basescu nu demisiona/Te omoara mafia!“. La ora 19.00, si-a facut aparitia intr-o gramada spontana si cu greu strunita de SPP-isti si Traian Basescu. Ajuns cu greu pe boxe, in uralele simpatizantilor, ajunsi la aproape 10.000, presedintele a promis ca va face ceea ce e cel mai bine pentru tara dupa care i-a invitat pe toti sa paraseasca in liniste manifestatia.

Sustinatorii lui Traian pretind ca nu vor razboi civil
Traian Basescu a ajuns in Piata Universitatii, iar sustinatorii l-au incurajat sa nu demisioneze, scandandu-i numele. „Basescu presedinte ales“, „Basescule nu pleca, asta este tara ta“, „Nu va fie frica, Tariceanu pica“, sunt doar unele dintre lozincile care se aud la ora transmiterii acestei stiri in Piata Universitatii, la ele adaugandu-se si sloganul care a facut cariera in anii '90:“Noi de-aicea nu plecam nu plecam acasa, pana cand vom castiga libertatea noastra“. Altii strigau, la apelul fostului sef al statului la actiuni nonviolente: „Nu vrem razboi civil!“ . Basescu a declarat ca pana la pronuntarea Curtii Constitutionale ramane tn functie si a lansat mesaje cu caracter electoral, desi a afirmat ca nu a intrat inca in cursa pentru un nou mandat. La ora transmiterii acestei stiri, in Piata Universitatii se afla peste 3.000 de cetateni care sunt supravegheati de 200 de jandarmi, 60 de politisti si numeroase echipaje de Politie Rutiera.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.