Procurorii DIICOT au finalizat si trimis la Curtea de Apel Bucuresti o parte disjunsa din ancheta in cazul privatizarile strategice, care ii vizeaza doar pe Stamen Stancev, Dorinel Mucea si Radu Donciu,. Dosarul va fi discutat astazi de un complet d
Procurorii DIICOT au finalizat si trimis la Curtea de Apel Bucuresti o parte disjunsa din ancheta in cazul privatizarile strategice, care ii vizeaza doar pe Stamen Stancev, Dorinel Mucea si Radu Donciu,. Dosarul va fi discutat astazi de un complet de urgenta al Curtii, cealalta parte aflandu-se in continuare in ancheta la DIICOT. Potrivit unui comunicat al Ministerului Public, Stancev este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational si spionaj, fapte aflate in concurs real si comise in forma continuata, in timp ce Dorinel Mucea si Radu Donciu sunt acuzati de aderare si sprijinire la acest grup si de tradare prin transmitere de secrete, ambele fapte aflate in concurs real si comise in forma continuata.
Din rechizitoriu rezulta ca activitatea infractionala a inculpatilor s-a concentrat pe obtinerea de date si informatii confidentiale referitoare la privatizarea unor societati strategice romanesti din domenii, precum cel energetic sau de comunicatii. "Pentru realizarea obiectivelor vizate, grupul extern a desfasurat activitati specifice, coordonate, concertate si sistematice constand in culegerea de informatii, din sectorul energetic si comunicatii al economiei Romaniei, cu privire la strategiile de privatizare corespunzatoare perioadei 2005 - 2008: etapele prealabile, incluzand si elaborarea actelor normative, declansarii proceselor de privatizare si/sau atragere investitionala ori selectarii ofertantilor in vederea privatizarii; derularea efectiva a acestor procese - de la fazele initiale (cerere de oferta, depunerea scrisorilor de intentie, depunerea ofertelor initiale, a celor angajante ori a ofertelor angajante imbunatatite), fazele intermediare (deschiderea ofertelor, selectarea ofertantului desemnat si a celui de rezerva, negocierile cu ofertantul desemnat si ales) si faza finala (negocierea contractului, elaborarea actului normativ acolo unde a fost cazul)", noteaza ministerul public. Culegerea informatiilor se realiza intr-un cadru neoficial in scopul cunoasterii datelor si informatiilor confidentiale legate de toti ofertantii inscrisi in cursa, fie in scopul directionarii rezultatelor evaluarii comisiilor de negociere si selectare in sensul dorit de gruparea externa, fie al facilitarii selectarii unei anume oferte, in detrimentul alteia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.