Din cate se stie, la sfarsitul anului trecut am intrat curati in Uniunea Europeana, adica, dupa cum ceruse si presedintele Traian Basescu, atat Serviciul Roman de Informatii cat si Serviciul de Informatii Externe se conformasera si predasera toate do
Din cate se stie, la sfarsitul anului trecut am intrat curati in Uniunea Europeana, adica, dupa cum ceruse si presedintele Traian Basescu, atat Serviciul Roman de Informatii cat si Serviciul de Informatii Externe se conformasera si predasera toate dosarele pe care le detineau, Consiliului de Studiere a Arhivelor Fostei Securitatii. Cu mici exceptii, mai precis in cazul SRI, a unui numar de aproximativ 75.000 de dosare de contraspionaj si terorism. La randul sau SIE a pastrat si el 27.000 de dosare clasificate in categoria securitatii nationale si care exced legea CNSAS. Ieri, in buza suspendarii presedintelui, liderul PSD, Mircea Geona, a iesit in fata presei si l-a acuzat pe seful statului ca i-a santajat pe judecatorii Curtii Constitutionale, pe sistemul ori ca mine, ori "pac la Rasboiu`". Adica, SRI ar fi scos la iveala, la cererea presedintelui informatii compromitatoare despre acesti judecatoari, respectiv trei. Mircea Geoana a intrat in posesia (asa cum intra si jurnalisti, declaratia a fost facuta de domnia sa miercuri seara la Antena 3) unei note olografe cu date despre respectivii judecatori, despre care tot domnia sa spune ca a ajuns in posesia presedintelui, fiind scrisa si transmisa de prim-adjunctul sefului SRI, Florian Coldea. Ce a urmat se stie. Problema, insa, se pune altfel... Daca SRI a predat toate dosarele la CNSAS, pastrandu-le doar pe cele de terorism si alte povesti, atunci astea cum au scapat, de unde au aparut!? Bineinteles ca vorbire s-a facut despre niste notite, care probabil au fost facute pe marginea a ceva. Poate dosarele s-au predat, dar s-au facut si copii?
Procesul de "predare-primire" s-a incheiat mai devreme decat termenul invocat de presedintele Traian Basescu, adica pana pe 31 decembrie 2006. "Pana pe 31 decembrie toti detinatorii de arhive se vor conforma cererii presedintelui si vor preda, fara nicio exceptie", iar bataia de cap era aia ca nu prea aveai unde sa le pui. Lamurirea ne-a venit de la profesorul Corneliu Turianu , membru al CNSAS, care ne-a declarat ca nu sunt predate , integral toate dosarele, mai sunt o serie de documente care vor fi studiate in comisia mixta. Domnia sa nu ne-a putut preciza exact daca toti judecatorii Curtii Constitutionale au dosare la CNSAS si daca ele exista.
De la SRI am aflat ce citisem din ziare adica, acele insemnari erau niste "notite de birou" cum le numise prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea si ca acele inscrisuri nu provin din dosare.
Speculatii se pot croseta pe margine acestui subiect pana la saturatie si pana ce ancheta care s-a demarat in cadrul SRI nu-si va prezenta concluziile, datul cu parerea, fara dovezi, nu valoreaza nimic. Si inca un amanunt: dosarele judecatorilor de la Curtea Constitutionala, daca ele exista ( de trei se stie) nu au fost predate, pentru ca fac parte din acel fond de 75.000, de chestiuni de contraspionaj si terorism?!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.