Romania a depus, anul trecut, sase reclamatii privind produsele care prezinta risc pentru consumatori, notificarile fiind facute la RAPEX (sistemul european de avertizare rapida pentru produsele periculoase). Baza legala a sistemului RAPEX este Direc

Romania a depus, anul trecut, sase reclamatii privind produsele care prezinta risc pentru consumatori, notificarile fiind facute la RAPEX (sistemul european de avertizare rapida pentru produsele periculoase). Baza legala a sistemului RAPEX este Directiva pentru Siguranta Generala a Produsului (DSGP), care defineste procedurile pentru situatii legate de siguranta marfurilor.
In anul 2006, numarul notificarilor primite a crescut cu o treime fata de anul precedent, cele mai periculoase produse mentionate fiind jucariile, iar tara de origine pentru cele mai multe produse cu probleme este China. Jucariile, aparatura electrica si vehiculele cu motor au determinat peste jumatate din reclamatiile din 2006, la fel ca si in anul precedent, diferenta fiind ca, pentru prima data, jucariile au trecut in fata echipamentelor electrice in categoria produselor mentionate cel mai des in randul celor periculoase.
Potrivit Raportului pe anul 2006 al RAPEX, citat de Mediafax, in comparatie cu 2005, a crescut cu 32% numarul informarilor primite de organizatia comunitara referitoare la riscuri serioase.
De asemenea, 40% din informari se refera la masuri luate de catre operatorii economici, fara interventia autoritatilor nationale, in domeniul sigurantei produselor, acesta fiind "un indicator clar" al cresterii interesului pentru siguranta consumatorului din partea operatorilor economici europeni.
Potrivit raportului, peste jumatate din informari (60%) au fost primite din cinci tari europene: Germania (16%), Ungaria (15%), Grecia (11%), Marea Britanie (10%) si Spania (9%).

Raniri, soc electric si inec

Principalele riscuri mentionate in raport, ierarhizate pe baza informatiilor primite de la autoritatile nationale - reprezentand 90% din numarul total de riscuri identificate - au constat in raniri (25%), soc electric (24%), risc de arsuri (18%), inec/sufocare (14%) si risc chimic (9%). In cazul informatiilor referitoare la jucarii, cel mai des a fost amintit riscul de sufocare din cauza pieselor mici din acestea. In cazul a 531 din cele 924 de notificari privind riscurile serioase s-a impus luarea unor masuri obligatorii din partea autoritatilor. Autorii raportului mentioneaza ca Republica Chineza a fost indicata in mod frecvent ca tara de origine a produselor periculoase.
In 2006, Comisia Europeana si-a intensificat cooperarea in privinta securitatii produselor provenite din China, mai ales ca aceasta tara a devenit unul dintre marii exportatori in spatiul european. Astfel, in 2006, Comisia a semnat un Memorandum de intelegere, cu scopul de a imbunatati comunicarea cu autoritatile chineze in privinta securitatii produselor, in special pentru cele exportate in UE.
In plus fata de acest document, a fost semnata, in septembrie 2006, o "Harta pentru jucarii mai sigure". De asemenea, documentul contine un angajament al autoritatilor chineze pentru intarirea verificarilor si a monitorizarii in privinta jucariilor exportate in Europa.
In raport se mai arata ca unul dintre elementele-cheie ale dezvoltarii RAPEX in 2007 este introducerea platformei GRAS (Generic Rapid Alert System). Acest sistem va functiona ca o baza comuna pentru toate sistemele de alerta coordonate de Directoratul General pentru Sanatate si Protectia Consumatorilor si va acoperi, in special, riscurile biologice, chimice, alimentare, precum si din domeniul produselor nealimentare. GRAS va asigura un mod mai eficient de operare pentru RAPEX, ceea ce ar trebui sa duca la un numar mai mare de notificari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.