Din prima jumatate a lunii august va incepe aderarea la fondurile de pensii obligatorii, administrate privat. Salariatii sub 35 de ani, care sunt obligati sa intre in sistem, si cei intre 35-45 de ani, care o pot face optional, vor avea la dispozitie
Din prima jumatate a lunii august va incepe aderarea la fondurile de pensii obligatorii, administrate privat. Salariatii sub 35 de ani, care sunt obligati sa intre in sistem, si cei intre 35-45 de ani, care o pot face optional, vor avea la dispozitie patru luni, pana in noiembrie inclusiv, sa aleaga unul din fondurile de pensii care vor fi autorizate pana la sfarsitul lunii iulie. Cei care se vor angaja cu contract de munca dupa aceasta perioada si indeplinesc conditiile de varsta vor fi obligati din prima luna sa adere la un fond de pensii. Persoanele care nu vor opta pentru un fond de pensii in perioada prevazuta vor fi notificati de catre Casa Nationala de Pensii si alocati aleatoriu la un fond de pensii autorizat. Contributiile angajatilor vor incepe sa fie colectate in ianuarie 2008, iar in primul an vor totaliza circa 150 milioane euro, conform estimarilor. In primul an, o cota de doi la suta din salariul brut, suma care va fi transferata din contributiile sociale in sistemul public de pensii, va merge din conturile individuale ale salariatilor la fondurile de pensii private. Nivelul acestor contributii va creste cu 0,5 puncte procentuale pe an, urmand sa ajunga la 6 la suta din salariul brut. Incepand cu luna iulie Ministerul Muncii va desfasura o campanie de informare privind sistemul pensiilor private, finantata cu circa un milion de dolari printr-un credit de la Banca Mondiala. Piata muncii din Romania se confrunta cu probleme in momentul de fata, iar pensiile private ar putea fi una din solutiile posibile pentru calmarea presiunilor din acest moment, sunt de parere reprezentantii companiilor de asigurari. Directorul general al ING Asigurari de Viata, Bram Boon, a declarat ca simte aceasta presiune "enorma" zilnica dinspre piata muncii, la compania pe care o conduce. In 2008, pilonul II de pensii private obligatorii va avea 2,345 milioane participanti, iar in 2011 numarul participantilor la pilonul II va urca la 3,4 milioane participanti, a precizat Barbu. De asemenea, contributiile pe an vor urca de la 510 milioane lei in 2008, primul an de implementare al pilonului II, la 2,32 miliarde lei in 2011, a mai spus ministrul muncii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.