Felix Dzerjinski, creatorul serviciilor secrete sovietice, a avut si o latura sensibila si profound umana, asa cum reiese din recentul volum de scrisori prin care acesta i le trimitea iubitei sale Margarita Nikolaieva. Cartea intitulata "Te iubesc"
Felix Dzerjinski, creatorul serviciilor secrete sovietice, a avut si o latura sensibila si profound umana, asa cum reiese din recentul volum de scrisori prin care acesta i le trimitea iubitei sale Margarita Nikolaieva. Cartea intitulata "Te iubesc" va fi publicata in 11 septembrie, pentru a marca 130 de ani de la moartea autorului. "Era o persoana interesanta si complexa si, cu ajutorul materialelor arhivate, cititorii vor putea sa afle mai multe despre el", a declarat Aleksandr Plehanov, de la Academia FSB, citat marti de agentia de stiri Interfax. Cetatenii sovieticii l-au poreclit pe Dzerjinski "Felix cel de Fier", datorita devotamentului sau pentru cauza bolsevica si pentru ca a creat cel mai dur sistem de informatii interne din lume. Slab, cu cioc si auster, Dzerjinski era devotat in totalitate comunismului. Nascut in 1877, intr-o familie poloneza din Imperiul Rus, el a devenit militant bolsevic inca din adolescenta. In 1917, cand a avut loc Revolutia Muncitoreasca din Rusia, el fusese condamnat deja de mai multe ori la inchisoare in Siberia. Vladimir Lenin, liderul revolutiei bolsevice, il considera un erou si l-a insarcinat cu crearea CEKA, o unitate puternica vizand zdrobirea si pedepsirea opozitiei. CEKA a devenit din ce in ce mai puternica si mai eficienta si a pus bazele serviciilor secrete din Uniunea Sovietica. Dzerjinski a murit in 1926, in urma unui atac de cord, dar imaginea sa ca figura-cheie a comunismului a supravietuit, iar autoritatile sovietice au ridicat in 1958 o statuie in onoarea sa in fata Lubianka, sediul KGB. In 1991, dupa prabusirea URSS, manifestantii entuziasti i-au daramat statuia, iar numele sau a fost sters de pe strazile si din pietele fostelor republici comuniste. In ultimii ani, insa, imaginea sa a inceput sa fie promovata din nou. Autoritatile ruse au amplasat un bust al sau in curtea sediului central al politiei, iar belarusii au dezvelit anul trecut o replica a statuii originale din Moscova.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.