Dinastia Maghiar a cazut. Cei doi ex-rectori ai Universitatii Oradea, tata si fiu, sunt anchetati de DNA si cu averile sub sechestru pentru ca au furat de la stat 25 de milioane de euro. Sefia Sorbonicii din Oradea a revenit altcuiva. La alegerile d
Dinastia Maghiar a cazut. Cei doi ex-rectori ai Universitatii Oradea, tata si fiu, sunt anchetati de DNA si cu averile sub sechestru pentru ca au furat de la stat 25 de milioane de euro. Sefia Sorbonicii din Oradea a revenit altcuiva. La alegerile de ieri, clanul Maghiar a reusit sa nu scape din maini fraiele institutiei.

Dupa Pasti, la o intalnire avuta cu universitarii credinciosi, fostul rector - poreclit Unchiu' pentru ca si-a cadorisit toti nepotii cu functii la Universitate - a spus ca, indiferent ce se va intampla, tot clanul Maghiar va conduce Universitatea. Procurorii DNA i-au spulberat lui Maghiar visul ca lasa Universitatea Oradea mostenire in familie. In ultima saptamana, s-au facut ultimele manevre pentru plantarea unui rector marioneta, subordonat Maghiarilor.

Profesorul Drecin acuza
Profesorul Mihai Drecin, care s-a retras din cursa pentru functia de rector dupa ce a fost tradat de o parte dintre sustinatorii reformisti, e singurul cadru didactic din Universitatea Oradea care a infierat public sistemul mafiot de relatii prin care Unchiu' inca mai taie si sp&aci rc;nzura in Universitate. „Din spatele cortinei, Maghiar senior a facut tot ce i-a stat in putinta sa influenteze Senatul sa-l voteze rector pe Vasile Bara, omul de casa al clanului. Nu spun nume, insa multi dintre cei pe care i-am crezut demni si onesti s-au lasat cumparati ieftin, ba cu un celular nou, ba cu masina de serviciu, ba cu burse in strainatate“. acuza Drecin.

Batalia pentru rectorat
Ancheta DNA Bucuresti a fost inceputul sfarsitului clanului Maghiar. In primele zile ale lunii martie, colectivitatea universitara oradeana s-a scindat. In tabara pro Maghiar au inceput dezertarile, iar grupul de revolutionari ce vor sa scoata Universitatea de sub dictatura a capatat tot mai multi adepti. Urmarea: in 14 martie, Senatul Universitatii l-a eliminat din functia de rector pe Maghiar junior. Unchiu' a cautat un alt om de paie pentru rectorat - Vasile Bara, decanul de la Mediu. In batalia pentru rectorat au mai aparut doua nume care i-au deranjat Unchiului „ploile“. Mihai Drecin, fost prorector, s-a inscris in cursa numai pentru a contrabalansa candidatura lui Bara care, in acceptia sa, „incarneaza tot ce nu ar trebui sa fie un universitar, incepand de la tinuta, reputatie si limbaj pana la comportament, gandire si actiune“. Drecin s-a retras inainte de alegeri. Al treilea candidat - Ioan Felea, de la Energetica, e finul lui Maghiar, insa recunoscut ca s-a rupt demult de clan. Mai moderat decat Drecin, Felea nu recunoaste ca Universitatea e patronata de un sistem in care ordinea valorilor e data de supusenia fata de Maghiar, spunand doar ca „sunt multe lucruri nelalocul lor, care trebuie schimbate“. Despre presiunile lui Maghiar pro Bara, nici un comentariu. Batalia s-a dat ieri intre Bara si Felea.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.