Parlamentul decide astazi asupra suspendarii lui Traian Basescu. Pentru presedinte ar putea fi ultima sa zi la Cotroceni, el anuntand ca isi va da demisia daca va fi sanctionat n Votul pe suspendare va fi secret cu bile, desi PSD, PC, PD, dar si PLD
Parlamentul decide astazi asupra suspendarii lui Traian Basescu. Pentru presedinte ar putea fi ultima sa zi la Cotroceni, el anuntand ca isi va da demisia daca va fi sanctionat n Votul pe suspendare va fi secret cu bile, desi PSD, PC, PD, dar si PLD au anuntat ca isi vor pune parlamentarii sa isi exprime optiunea la vedere. Pentru ca presedintele sa fie suspendat este nevoie de votul majoritatii senatorilor si deputatilor, adica 235 „pentru“ n PSD are 150 de parlamentari, PRM vine cu 47, PC, cu 30, astfel ca pentru inlaturarea primului om in stat ar mai fi nevoie de vreo 8 voturi. Usor de obtinut avand in vedere anuntul liderului UDMR Marko Bela potrivit caruia sunt multi parlamentari ai Uniunii nemultumiti de atitudinea presedintelui care ar putea da un vot pentru suspendare. Majoritatea necesara ar putea fi intregita si prin voturile liberalilor n Oricum, presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu a precizat ca este pregatit sa se instaleze la Cotroceni.

Pentru presedintele Basescu astazi ar putea fi ultima zi la Cotroceni. Parlamentul decide daca il suspenda sau nu pe seful statu lui; in cazul unui raspuns afirmativ, presedintele va merge mai departe si isi va da demisia. Astfel, plecarea de la Cotroceni se va face nu pentru o luna, ca in cazul suspendarii, ci pentru trei luni. Timp suficient ca presedintele interimar Nicolae Vacaroiu sa-si faca deja o noua echipa la Cotroceni, iar adversarii cei multi ai presedintelui sa-i pregateasca „surprize“ pe masura, care sa-l indeparteze de un al doilea mandat.

Conducerea Camerei si Senatului au convocat pentru astazi la primele ore ale diminetii sedinta comuna in care parlamentarii vor trebui sa decida suspendarea presedintelui Basescu. Aceasta a fost vehiculata inca de la sfarsitul lunii februarie, pentru ca la 1 martie a.c. propunerea facuta de 182 de senatori si deputati de la PSD si PRM sa fie discutata si in plenul reunit al Parlamentului. Tot atunci s-a decis constituirea unei comisii de ancheta care sa verifice acuzatiile de incalcare a Constitutiei de catre primul om in stat. Raportul Comisiei si cererea de suspendare au fost trimise apoi pe 22 martie la Curtea Constitutionala pentru aviz consultativ. Raspunsul Curtii a venit pe 5 aprilie. Iar motivatia a fost data de-abia acum doua zile. In „Monitorul Oficial“, decizia si motivatia Curtii au fost publicate ieri, procedurile constitutionale prevazand ca in termen de 24 de ore Camera si Senatul sa se intruneasca in sedinta comuna pentru a transa tema suspendarii.

Vot secret pentru presedinte
La sedinta de suspendare, parlamentarii vor vota secret cu bile, fiecare dintre ei avand la dispozitie atat cererea de suspendare facuta de PSD-PRM, raportul Comisiei Voiculescu, dar si motivatia deciziei Curtii Constitutionale. Grupurile parlamentare vor avea un anumit timp la dispozitie in functie de numarul alesilor, cel mai mult timp revenind astfel PSD. Per total, grupurile vor avea alocate aproximativ doua ore si jumatate pentru a-si exprima punctul de vedere. La acest program se mai adauga si timpul de prezentare a celor trei documente care insotesc procedura suspendarii. Foarte importanta va fi interventia sefului statului. Potrivit Constitutiei, presedintele este invitat sa participe la procedura de suspendare si poate interveni ori de cate ori doreste. Astfel ca presedintele ar putea avea un discurs dupa fiecare interventie a parlamentarilor, ceea ce ar putea prelungi substantial timpul de dezbatere.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.