Cele 26 de tari NATO au astazi la Bruxelles o discutie de fond cu Rusia pe tema proiectului de extindere a scutului antiracheta american in Europa de Est. Pe plan european, proiectul american a suscitat rezerva mai multor tari: Franta, Germania, Spa
Cele 26 de tari NATO au astazi la Bruxelles o discutie de fond cu Rusia pe tema proiectului de extindere a scutului antiracheta american in Europa de Est. Pe plan european, proiectul american a suscitat rezerva mai multor tari: Franta, Germania, Spania, Slovacia si Austria. Germania a cerut discutarea in sånul Aliantei, si nu tratative bilaterale cu Cehia si Polonia.

Astazi, Consiliul NATO-Rusia discuta la nivel de ministri ai apararii chestiuni delicate, tehnice: reteaua de comanda a sistemului antiracheta, chestiunea daunelor in cazul interceptarii si acoperirea flancului sud-est al NATO. Un diplomat dintr-o tara favorabila demersului american a declarat pentru AFP ca „daca dupa ziua de azi climatul nu se destinde, exista riscul unei divizari nete intre aliati“.

Bulgaria, Grecia, estul Romaniei si Turcia nu vor fi acoperite de scutul american, potrivit unei harti provenite din America, date publicitatii de AFP, iar asta ar putea determina NATO sa-si construiasca propriul sistem antiracheta pentru a apara aceste tari.

Cehii vor avea un radar de miliarde
O delegatie de la Praga este in insulele Marshall ca sa viziteze radarul ce va fi transferat in Cehia. Radarul este folosit de mai bine de zece ani la baza militara de pe insula Kwajalein, din Pacific, unde Pentagonul a facut in ultimii ani teste de interceptare a rachetelor. Radarul va fi demontat si transportat in Cehia, dar el trebuie cuplat la o baza de lansare de rachete de interceptare care se va afla in Polonia vecina. Cifra avansata de generalul Henry Obering, sef al Agentiei de aparare antiracheta, pentru operatiunile de transfer si instalare este de 3,5 miliarde de dolari.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.