In data de 27 aprilie 2006, in ziarul Ziua, sub semnatura dlui Silviu Alupei a aparut un articol intitulat "Biserica KGB", in care se fac afirmatii dintre cele mai diverse la adresa unor ierarhi, clerici si credinciosi ai Bisericii Ortodoxe Romane.
In data de 27 aprilie 2006, in ziarul Ziua, sub semnatura dlui Silviu Alupei a aparut un articol intitulat "Biserica KGB", in care se fac afirmatii dintre cele mai diverse la adresa unor ierarhi, clerici si credinciosi ai Bisericii Ortodoxe Romane.
Avand in vedere ca numele meu este mentionat in mod repetat, in conjuncturi dintre cele mai stranii, greu de inteles pentru un om rezonabil, din dorinta de a exprima un punct de vedere fata de afirmatiile d-lui jurnalist de "investigatie" Alupei si pentru a-mi apara onoarea, demnitatea si imaginea, precum si bunul nume al celorlalti colegi din Administratia Patriarhala, fac urmatoarele precizari:
Nu il cunosc pe parintele Olivian Pop Bindu sau pe d-l Ion Preoteasa si nu am comunicat niciodata cu clericii asa zisei "Biserici a Crestinilor Ortodocsi Traditionali a Valahilor de Pretutindeni"(BCOTVP). Mai mult, ca unul care recent am obtinut titlul de Doctor in Teologie, sustinand lucrarea "Biserica Ortodoxa si unitatea ei canonica", opinez ca din punct de vedere legal BCOTVP este o asociatie de drept privat care, asemenea tuturor subiectilor in cauza, trebuie sa se supuna legilor statului pe teritoriul caruia functioneaza. In baza acestei realitati juridice si in lumina prevederilor legale in materie, aspiratiile acestei asociatii de a fi recunoscuta de catre statul roman drept cult sau Biserica sunt neintemeiate si neavenite. Pe de alta parte, din punct de vedere al dreptului bisericesc nu putem vorbi despre canonicitatea acestei asociatii, termenul fiind propriu cultelor si Bisericilor si nu organizatiilor neguvernamentale. Pretentiile si declaratiile publice ale reprezentantilor acestei asociatii sunt afirmatii fara suport, menite sa creeze confuzie si anarhie. Impostura este cu atat mai evidenta cu cat asa zisii clerici ai acestei asociatii nu sunt recunoscuti de catre nimeni. Bisericile Ortodoxe nu cunosc asemenea asociatie, revendicata drept "Biserica Ortodoxa" si deci nu pot fi in dialog sau cu atat mai putin in comuniune cu acestea. Pe de alta parte, nici statul roman nu recunoaste aceasta asociatie drept cult. Fata de cele de mai sus, nu recomand clericilor si credinciosilor Bisericii Ortodoxe Romane sa se asocieze sau sa devina membri ai acestei asa zise "biserici".
In ce ma priveste nu am fost angajat in cadrul Administratiei Patriarhale la recomandarea Consilierului patriarhal de la Sectorul Invatamant, Prof. Nicu Octavian si cu atat mai putin a parintelui Bindiu.
Referitor la studiile mele universitare si doctorale, precizez urmatoarele:
Sunt licentiat al Facultatii de Teologie Ortodoxa, promotia 1999 ( media la examenul de Licenta -10), al Facultatii de Stiinte Politice si Administrative, promotia 2002 (media la examenul de Licenta - 10) si al Facultatii de Drept, promotia 2003 ( media la examenul de Licenta - 8.45), toate in cadrul Universitatii Bucuresti. De asemenea, sunt absolvent al cursurilor de Master, promotia 2000, ale aceleeasi Facultati de Teologie Ortodoxa. Mai detin un Master in Drept, obtinut la la Universitatea "Ovidius" din Constanta, precum si o Diploma de studii aprofundate, obtinuta in Elvetia. La Doctorat am fost inmatriculat cu respectarea procedurilor Ministerului Educatiei si Cercetarii, in baza calificativelor academice si a recomandarilor Facultatii de Teologie Ortodoxa din Bucuresti si ale Patriarhiei Romane. Inca de la inceput Parintele Profesor Nicolae Dura a fost coordonatorul studiilor mele doctorale. Am promovat toate examenele si referatele in cadrul programului de doctorat la Facultatea de teologie din Bucuresti, cu calificativul "foarte bine".
Cat priveste afirmatia potrivit careia as fi avut o contributie in conferirea Titlului de Doctor Honoris Causa Parintelui Profesor Nicolae Dura de catre Universitatea Ostrog din Ucraina, atunci cand nu eram angajat al Patriarhiei, las onoratii cititori sa isi formeze singuri o opinie. Nu am avut si nici nu am vreo legatura cu structuri bisericesti, de stat sau ale serviciilor de informatii, in sensul celor mentionate in mod iresponsabil de catre semnatarul articolului. Este de prisos sa mai adaug ca nu am avut si nu am alte identitati, singurul meu nume fiind cel cunoscut in actele de identitate. De asemenea, spre intristarea autorului articolului si a celor care il dezinformeaza, nu am fost destituit din cadrul Administratiei Patriarhale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin