Autoritatile comuniste de la Chisinau adopta masuri menite sa stopeze intentiile basarabenilor de a obtine cetatenia romana, rusificandu-le numele in documentele oficiale. Aplicand tehnica pusului pe drumuri, oficialii de peste Prut sunt convinsi ca
Autoritatile comuniste de la Chisinau adopta masuri menite sa stopeze intentiile basarabenilor de a obtine cetatenia romana, rusificandu-le numele in documentele oficiale. Aplicand tehnica pusului pe drumuri, oficialii de peste Prut sunt convinsi ca in acest fel, cei care vor sa obtina cetatenia romana vor ajunge sa renunte singuri, satui de umilintele la care sunt supusi.
Conform publicatiei Timpul, din Republica Moldova, Chisinaul a aflat ca legea elaborata de Bucuresti, privind acordarea cetateniei romane etnicilor romani de peste Prut, ar prevedea si o varianta potrivit carora basarabenii vor putea obtine cetatenie printr-un act normativ mult simplificat, doar prezentand certificatele de nastere ale parintilor sau bunicilor. "Ca sa le prelungeasca calvarul doritorilor de cetatenie romana, functionarii de la Chisinau s-au pus pe treaba, la ordin de sus. Au trecut la actiuni concrete astfel incat cei care doresc cetatenia romana sa fie hartuiti pe drumuri pana le va trece pofta de Patria-mama", scrie Timpul, semnaland cazul unui cetatean basarabean, Simion Bondarenco, care a obtinut cetatenia romana din 1995 si este posesorul unui pasaport romanesc. Desi acum isi pregateste actele pentru prelungirea pasaportului, se confrunta cu o situatie ce frizeaza absurdul. Astfel, in trei birouri diferite ale Arhivei de Stat i s-a eliberat cate un act in care numele tatalui sau figureaza diferit - Petru, Petr si Piotr. Publicatia noteaza ca, potrivit unui zvon, functionarii publici au primit o directiva speciala de a rusifica numele basarabenilor. Albina Dumbraveanu, de la Centrul National de Terminologie al Republicii Moldova, a confirmat, pentru Timpul, ca functionarii moldoveni au primit o directiva prin care li se cere sa nu mai "romanizeze" si sa fie lasate cele din perioada sovietica.n (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.