Pompierii si Romsilva au intrat in alerta de gradul zero. Cuprinsi de febra ingrasarii pamantului, taranii s-au apucat sa arda resturile vegetale, provocand sute de incendii. Fenomenul a scapat de sub control, iar autoritatile au inceput sa pazeasca
Pompierii si Romsilva au intrat in alerta de gradul zero. Cuprinsi de febra ingrasarii pamantului, taranii s-au apucat sa arda resturile vegetale, provocand sute de incendii. Fenomenul a scapat de sub control, iar autoritatile au inceput sa pazeasca zonele limitrofe padurilor de frica piromanilor.

Fondul forestier a fost afectat, de la inceputul anului, de sute de incendii, din cauza extinderii focurilor lasate nesupravegheate in timpul lucrarilor de curatare si ardere a resturilor vegetale de pe terenurile agricole limitrofe padurilor. Regia Nationala a Padurilor - Romsilva a inceput sa supravegheze lizierele padurile limitrofe terenurilor agricole. Totodata, au fost actualizate planurile de alarmare si mobilizare a fortelor si mijloacelor de stingere a incendiilor, trecandu-se si la identificarea si sanctionarea celor vinovati de producerea incendiilor.

Pompierii din judetele Harghita si Covasna, comisarii de mediu si silvicultorii au intervenit la stingerea vegetatiei aprinse pe zeci de hectare de pasuni si fanete. De vina sunt proprietarii de terenuri care aprind focuri deschise pentru a curata miristile de vegetatia uscata. Cu toate ca legea interzice incendierea terenurilor, in ultimele zile, judetele Harghita si Covasna au fost „in flacari”. Situatia poate deveni una deosebit de periculoasa, intrucat focul poate provoca victime umane, asa cum a fost cazul unui batran de 88 de ani din Tusnadul Nou, care in incercarea sa de a incendia vegetatia uscata a luat foc, arzand, efectiv, de viu. De asemenea, prin acest gen de „curatare” a terenului, focul poate lua amploare, ajungand la gospodariile situate in apropierea campurilor ori de a cuprinde zonele impadurite si, nu in ultimul rand, tulbura viata animalelor salbatice.

Doar in aceste zile in Har-Cov au ars peste 25 de hectare cu vegetatie uscata.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.