Mai ca-mi vine sa rad acum cand vad atata zarva parlamentara pe declaratiile facute de proaspatul demisionat din fruntea Serviciului de Informatii Externe. Claudiu Saftoiu este un simpatic. Dar asta nu tine nici de foame, nici de cald, nici de instr
Mai ca-mi vine sa rad acum cand vad atata zarva parlamentara pe declaratiile facute de proaspatul demisionat din fruntea Serviciului de Informatii Externe. Claudiu Saftoiu este un simpatic. Dar asta nu tine nici de foame, nici de cald, nici de instruire in domeniul acesta atat de sensibil. Saftoiu si-a rupt gatul intr-un gest sinucigas de neinteles. In marea criza dintre palate - Cotroceni si Victoria -, ceea ce a spus Saftoiu in fata Comisiei parlamentare de suspendare a presedintelui Traian Basescu pare a fi, pentru unii politicieni, mina de aur sau „manuscrisele de la Marea Moarta“. Eu as spune doar atat: Vax!

De parca nu ar fi de notorietate cu ce se ocupa serviciile secrete, adica inclusiv cu ascultari chiar si fara mandat de la judecator, si de parca romanii ar fi format o gasca nationala, care s-ar fi prostit peste noapte... De parca nu ar fi de notorietate ca alte servicii secrete sau anumite institutii - aici amintesc si de 0962, DNA (Biroul tehnic), DIM (Directia de Informatii Militare) sau STS - au si ele aparatura ultrasofisticata de ascultare... Asa ca pentru mine sau alti colegi ai mei care ne-am ocupat de-a lungul timpului de investigatii nu constituie deloc o surpriza cele dezvaluite sub forma unei „confuzii“ de catre Claudiu Saftoiu. A spus un adevar. Dar cum isi poate inchipui cineva ca aceste interceptari nu se intersecteaza intre ele? Sa presupunem ca un cetatean strain - Benyatov, Iskandarani sau orice tip de Hayssam vine in Romania. Face afaceri. Prima fisa cu informatii „la cald“ e data de SIE. Informatiile sunt preluate de SRI, care are treaba cu tot ce misca „X“-ul respectiv, turmentat sau nu, pe teritoriul patriei. Daca acel individ este racolat in timp, atunci SIE il monitorizeaza cand se vantura pe-afara, ca sa fie sigur ca cetateanul nu ciripeste, adica nu joaca la „dublu“ sau „triplu“(doar s-au mai vazut cazuri!). Cand se-ntoarce din nou in Romania, SRI sta si el cu urechea si timpanul pe el. Macar - vorba lui Emil Constantinescu „prin interceptari ambientale, ca stiti, asa se spune“ - sa nu le scape vreun atentat la siguranta nationala sau economia subterana. Fireste ca nimeni nu trebuie sa stie acest lucru. E secret de stat. Pana la un punct. Cand il divulga Saftoiu sau devine „lucrare judiciara“.

Cam asa au stat lucrurile in dosarul „Spionii de la MEC“ cu ascultarile telefonice. Fostul sef al SRI, Radu Timofte, care n-a fost picat din cer prin acest serviciu, a spus-o raspicat: ministrii Seres si Nagy n-au fost interceptati de SRI.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.