Aflat la al doilea mandat de primar al Zimnicei, edilul Petre Parvu i-a facut cadou cumatrului sau Ioan Niculae sute de hectare de teren, cu eludarea a numeroase legi. Astfel, in urma unui schimb ilegal, Primaria Zimnicea a cedat aproape
407 ha
Aflat la al doilea mandat de primar al Zimnicei, edilul Petre Parvu i-a facut cadou cumatrului sau Ioan Niculae sute de hectare de teren, cu eludarea a numeroase legi. Astfel, in urma unui schimb ilegal, Primaria Zimnicea a cedat aproape
407 ha de teren, aflate in posesia comunitatii, in schimbul unei suprafete echivalente, dar care nu apartinea in totalitate magnatului, 321 ha fiind concesionate de la Agentia Domeniilor Statului (ADS).
In acest mod, Niculae, prin intermediul SC INTERAGRO SA, a devenit proprietar peste sute de hectare, pagubind atat statul, cat si orasul Zimnicea.
In 2001, prin mai multe ordine ale prefectului de Teleorman, proprietatea orasului Zimnicea a fost reintregita cu importante suprafete de teren. Este vorba despre sute de hectare, preluate de la fostul IAS Zimnicele si de la societatile comerciale PROVALEG SA si AGROVITIS SA, care odinioara fusesera islaz comunal. Pe scurt, comunitatea a primit 645 ha, care s-au adaugat celor 89 ha deja existente; in total, 734 ha. Ulterior, unii crescatori de animale s-au aratat nemultumiti ca amplasamentul terenului retrocedat nu este in zona "balta". Prilej pentru primarul Parvu de a-si lua angajamentul solemn ca va rezolva problema, in interesul oamenilor. In realitate, edilul Zimnicei avusese deja discutii cu SC INTERAGRO SA, apartinand cumatrului sau, pentru un schimb fraudulos de terenuri. Niculae, cel care a cununat-o pe fiica cea mare a edilului din Zimnicea, detinea, in continuarea unor suprafete folosite de primarie, terenuri concesionate de la ADS, pentru care platea o anumita redeventa anuala. Intelegerea de taina a fost parafata prin protocolul nr. 15796/10.11.2001, aceasta fiind legalizata ulterior de consilierii primariei, cu unanimitate de voturi. Una peste alta, in urma intelegerii dintre cumetrii, islazul "a capatat forma pe care a avut-o in perioada anilor 1950 - 1960 dinaintea colectivizarii".
Schimb ilegal de terenuri
In vara lui 2005, prefectul judetului a dispus un control amanuntit privind situatia de la Zimnicea. Printre altele, inspectorii au ajuns la urmatoarea concluzie, cu privire la intelegerea de taina dintre primarul Parvu si magnatul Niculae: "Desi in continutul protocolului nu se face mentiunea ca obiectul sau este un schimb de terenuri, in realitate acest protocol nu reprezinta altceva decat un schimb de terenuri". Schimb ce contravine flagrant cel putin urmatoarelor acte normative: Legea nr. 18/1991, Legea nr. 213/1998, Legea nr. 54/1998 si Legea nr. 268/2001.
Mai mult, dintre cele 406,94 ha pe care SC INTEAGRO le-a dat la schimb primariei, 321,66 ha fac parte din domeniul public al statului, fiind concesionate de la ADS, prin contractul 64/10.11.2000. Iar aceasta potlogarie a fost realizata fara ca Ioan Niculae sa fi avut cel putin un aviz din partea ADS. Care aviz nici nu putea fi obtinut de vreme ce, potrivit Legii nr. 54, "terenurile agricole proprietate publica, indiferent de titularul care le administreaza, nu pot face obiectul schimbului".
Schimb fraudulos lovit de nulitate
Dupa patru ani de la incheierea frauduloasa a acestei afaceri dintre cumetri, Prefectura Teleorman a sesizat ADS, care se afla intr-un imobilism generalizat.
De asemenea, inspectorii au propus sesizarea organelor de cercetare penala, pentru a se stabili daca prin semnarea protocolului "persoanele semnatare au savarsit vreo fapta ce ar putea imbraca un caracter penal". Propunere pe care nimeni n-a luat-o in seama, datorita protectiei politice la nivel inalt de care se bucura Ioan Niculae. In acelasi raport, intocmit in 2005 de oamenii prefectului, se mai spune ca primarul Parvu - in calitate de principal ordonator de credite - mai este raspunzator si de neplata de catre INTERAGRO pentru inchirierea altui teren din islazul orasenesc.
Controlul prefecturii avea sa fie intarit, in septembrie 2005, de MAI - Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara Teleorman: "Conform Protocolului nr. 15796 incheiat intre Primaria Zimnicea si SC INTERAGRO SRL (in acest raport nu mai apare INTERAGRO SA - n.r.) se face un schimb de teren pentru suprafata de 406,94 ha intre domeniul privat al localitatii Zimnicea si domeniul public al statului administrat de ADS si concesionat de firma mai sus mentionata". Aceeasi entitate a mai constatat ca schimbul fraudulos de terenuri orchestrat de tandemul infractional Niculae - Parvu "este lovit de nulitate", pentru islazul localitatii urmand a se emite titlu de proprietate in favoarea orasului Zimnicea.
Fieful magnatului
Ioan Niculae si-a consolidat la Zimnicea, pe parcursul a doua guvernari, o adevarata fortareata.
Aici detine un complex comercial cu restaurant, fast-food si supermarket, alte doua magazine alimentare, un hotel de patru stele, o fabrica de alcool, fosta de zahar, ce figureaza ca vanduta de ochii lumii, o moara la marginea orasului, in zona industriala a portului, cateva potgorii si livezi, complexul de porci SUINPROD - scos recent la vanzare de AVAS pentru acoperirea unor datorii neachitate, o fabrica de procesare a tutunului utilata cu instalatii furate de la fosta Societate Nationala "Tutunul Romanesc" SA, o fabrica de nutreturi combinate, un abator, o fabrica de lapte, o ferma de vaci si o discoteca pe malul Dunarii, avand o capacitate de 1200 de locuri.
Niculae si-a construit tot la Dunare o vila cu fite, iar in apropiere numeroase crescatorii de cai, fazani, struti, pauni, caini de rasa si alte animale. Doua dintre lacurile comunitatii - Dunarica 1 si Dunarica 2 - sunt folosite de fostul ofiter de Securitate, cu complicitatea primarului-cumatru Petre Parvu, fara achitarea vreunei taxe sau chirii.
Partener cu mafia ucraineana
Omul de afaceri a ajuns stapan, in judetul Teleorman, pe o suprafata de peste 50.000 ha - terenuri agricole, pasuni, paduri si luciu de apa. Pe unele le are in proprietate, iar altele au fost luate in concesiune de la ADS ori de la detinatorii de drept, persoane fizice.
Magnatul este al doilea mare latifundiar al Romaniei, dupa baronul cherestea al PSD, Culita Tarata, care controleaza Insula Mare a Brailei - cea mai mare exploatatie agricola din estul Europei. Niculae isi pazeste terenurile agricole cu bodyguarzi inarmati, care se deplaseaza in jeep-uri Niva obtinute de Niculae de la partenerii sai de afaceri ucraineni si rusi. Asa cum ZIUA a dezvaluit pe larg, magnatul se afla in stransa legatura cu mafia controlata de cetateanul ucrainean de origine israeliana, Leonid Efimovitch Minin, cautat international prin INTERPOL. Impreuna cu acesta a reusit sa dea marele tun prin care Romania a ramas fara "Tutunul Romanesc".
Faleza lui Niculae
In primavara anului 1998, pe timpul guvernarii CDR, Ioan Niculae a cumparat de la municipalitatea Zimnicea 8000 mp pe malul Dunarii. Aici si-a construit o vila somptuoasa, cu dependintele aferente, dupa care a mai concesionat, in schimbul unei redevente simbolice, alte zece hectare de teren in vecinatate. Cum a reusit sa cumpere teren si sa obtina autorizatie de constructie intr-o zona de frontiera, ramane deocamdata un mister asupra caruia organele statului nu par a avea intentia sa se aplice. Ce stim cu siguranta este ca primarul-cumatru, Petre Parvu, nu s-a aratat deloc deranjat de faptul ca magnatul a ocupat abuziv faleza orasului, chit ca acesta a ingradit proprietatea municipalitatii, fara vreo aprobare din partea Consiliului Local. Din acel moment, zimnicenii nu mai pot veni la plaja ca in trecut, fara riscul de a fi impuscati sau batuti pana la mutilare de oamenii lui Niculae.
Bandit imobiliar
Ioan Niculae si primarul Zimnicei prin intermediul firmelor SC INTERAGRO SRL, ASIROM SA si ZIMTEX SA i-au demolat casa, cu buldozerul, unei profesoare pensionare, Elena Simona Buzatu, furandu-i apoi terenul. Imobilul din Bd. Eroilor (fost str. Aleea Trandafirilor) nr. 69, in suprafata de 1523 mp, fusese mostenit de Elena Buzatu inca din anul 1975, nefiind niciodata preluat de stat cu vreun titlu valabil. Pe teren au existat doua corpuri de cladire, dar dupa cutremurul din 1977, in urma sistematizarii, au fost realizate anumite constructii, pe proprietate ramanand in picioare doar o casa cu trei camere. Acestea au fost folosite apoi de fosta fabrica de panglici, actuala societate textila ZIMTEX SA. Tribunalul Teleorman a decis retrocedarea in natura a suprafetei de 669 mp si a imobilului ramas in picioare, despagubiri in suma de 219 milioane de lei vechi pentru terenul pe care s-a construit spalatoria chimica a orasului si 952 de milioane de lei pentru constructia demolata abuziv dupa 1977. Apelul primariei a fost respins la Bucuresti, decizia ramanand definitiva si irevocabila, dar Petre Parvu a tergiversat in permanenta retrocedarea terenului proprietarei Buzatu. De o parte si de alta a proprietatii Elenei Buzatu se afla SC ZIMTEX SA si fosta spalatorie chimica, pe care Ioan Niculae a cumparat-o de la primarul al carui cumatru este. Acolo, pe terenul luat abuziv de comunisti,
s-a mutat sediul SC INTERAGRO SRL, capusa SC INTERAGRO SA, ambele controlate de magnatul zimnicean. Magnatul a cumparat proprietatea SC ZIMTEX SA, de dincolo de terenul Elenei Buzatu, insusindu-si abuziv si domeniul acesteia. Totodata, a reusit sa-i intabuleze in fals terenul, cu complicitatea unui notar local. Apoi, incepand cu data de 27.09.2006, cand primaria emisese protocolul de punere in posesie, oamenii lui Niculae au inceput sa demoleze imobilul compus din trei camere. Lovitura de gratie a fost data la 12.12.2006, cand o firma angajata de INTERAGRO SRL a intrat cu buldozerul in imobilul Elenei Botezatu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.