Aproape 1000 de romani sunt, cu acte in regula, proprietari de terenuri extraterestre. Adica detin loturi de "pamant" pe Luna, Marte sau Venus. La sediul dintr-un apartament al "Agentiei pentru Romania" a "Ambasadei Lunare", de pe strada Nerva Traian
Aproape 1000 de romani sunt, cu acte in regula, proprietari de terenuri extraterestre. Adica detin loturi de "pamant" pe Luna, Marte sau Venus. La sediul dintr-un apartament al "Agentiei pentru Romania" a "Ambasadei Lunare", de pe strada Nerva Traian din Bucuresti, se fac tranzactiile funciare cu hectare selenare sau martiene. Aici, agentul autorizat Adrian Dragan este nemultumit de faptul ca, pentru Venus, abia de s-au comercializat 10 loturi de teren.
Milioane de proprietati extraterestre
"Ambasada Lunara" (Lunar Embassy) este infiintata din 1980 si condusa de americanul Dennis Hope, cel care a revendicat si informat Guvernele SUA, URSS si Organizatia Natiunilor Unite (ONU) ca este proprietarul planetelor sistemului solar, cu exceptia Terrei, urmand sa comercializeze proprietati extraterestre. Hope a speculat faptul ca, in Tratatul "Outer Space", semnat de Natiunile Unite, li se interzicea guvernelor lumii sa revendice Luna sau alte corpuri ceresti. Documentul omitea insa de la interdictie persoanele fizice sau corporatiile. Guvernele mentionate nu au reactionat asa ca, de mai bine de 25 de ani, americanul vinde terenuri pe Luna, Marte, pe Venus sau pe Io - satelit al lui Jupiter. Hope si-a deschis ambasade din Japonia pana in Canada si "agentii" in Europa de Est. La noi, reprezentantul "Ambasadei Lunare" este Adrian Dragan. "Tinand cont de succesul international al afacerii lui Hope - peste 3,5 milioane de clienti - am incheiat cu el, in 2001, un agreement, devenind astfel agent pentru Romania. Pentru ca si aici existau doritori de proprietati extraterestre care si-au cumparat insa parcele de "pamant" pe Luna prin intermediul agentului din Ungaria", ne-a declarat Dragan.
Oferta selenara
Doar 69,99 euro - atat costa o parcela de 70 ha pe Luna sau 80 ha pe Venus, Marte sau Io. Cumparatorul primeste titlul de proprietate cu datele de identificare a lotului, harta planetara (pe care un stegulet al Romaniei este plasat chiar in dreptul lotului respectiv) si Codul de legi planetare. Potrivit lui Dragan, profilul cumparatorului roman poate fi structurat astfel: "romantic indragostit, tanar, conditie financiara medie". "Prima vanzare selenara din Romania a fost un lot aflat chiar langa Carpatii lunari. Iar in cazul planetei Marte, chiar pe Muntele Olimp", ne spune Dragan. Agentul lunar ne furnizeaza si un pont - cum ca loturile din "intravilanul" Selenei - aproape de statiile de aselenizare - s-au cam epuizat, singurele sanse fiind stocurile de rezerva ale Agentiei din Romania, achizitionate in urma cu ceva vreme.
Guverne galactice in asteptare
Pana la constituirea guvernelor galactice, planetele vor fi guvernate de o singura persoana - Dennis Hope, cunoscuta ca "The Head Cheese", "titlu revendicat, nu dobandit, ce nu poate fi revocat", se precizeaza in Codul de legi planetare caruia i se supune orice proprietar extraterestru. Documentul interzice proprietarilor sa faca afaceri cu terenurile detinute in afara Terrei, cu scopul de a face profit, fara aprobarea expresa a "Ambasadei Lunare". Violarea acestei prevederi poate duce la revocarea dreptului de proprietate asupra oricarei parcele achizitionate, cumparata sau primita cadou, fara compensatie. De asemenea, nu se permite folosirea armelor pe nici un corp planetar - Luna Pamanteana, Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn, Neptun, Uranus, Pluto respectiv lunile lor. "Oricine poarta sau detine arme aduse cu el isi va pierde drepturile de proprietate si va fi expulzat pe Pamant. Toate sumele platite pentru proprietati si imbunatatirile facute vor reveni "Ambasadei Lunare". Nu va fi nici o exceptie de la regula. Orice ustensile folosite la munca, gatit, construit etc. vor fi considerate unelte atat timp cat nu vor fi folosite intr-un act de violenta impotriva oricarui rezident, vizitator sau cetatean, moment in care acestea vor fi considerate arme", spune Codul legilor planetare.
"Orice persoana, companie, guvern care foloseste Marte pentru a depozita articole iesite din uz ca vehicule de explorare, baterii, vase spatiale, materiale de constructii, echipamente orbitale avariate, gunoaie sau orice alte articole iesite din uz, in primul rand va pierde dreptul de posesie al acestor articole, si, in al doilea rand, cu binecuvantarea Guvernului galactic va primi o vor primi amenda substantiala. Daca nu va fi platita in 30 de zile de la primire, sau permisiunea de vizita sau reintoarcerea pe Marte vor fi revocate permanent", spune Constitutia Martiana.
n
Conflict interplanetar?
Oricat de ireala pare aceasta cursa dupa terenuri selenare, martiene sau venusiene afacerea este tot mai infloritoare. Analistii prevad ca nu peste multa vreme vor aparea procese in instanta intre cei care contesta suportul legal al achizitiilor si cei care stabilesc "frontierele cosmice", mai ales ca administratia Bush anunta planul NASA de stabilire a unei baze permanente pe Luna, pana in 2024. Si nu este exclus ca aceasta sa ocupe tocmai un teritoriu din proprietatea lui Hope, iar "Ambasada Lunara" sa ridice pretentii. Asadar, inca de pe acum firme mari de avocatura analizeaza discret problema si pregatesc pledoarii.
In Romania, astronomii nu sunt deranjati de "comertul extraterestru". Adrian Sonka, reprezentant al Observatorului Astronomic Amiral "Vasile Urseanu", ne-a declarat ca romanii vin, mai degraba, la Observator, sa studieze stelele decat "parcelele" lunare. "Nici o natiune nu permite un astfel de drept de proprietate, insa nici nu interzice. Insa astronomii nu vor recunoaste niciodata astfel de proprietati", spune Sonka. Cercetatorul se amuza si da totusi o explicatie pentru numarul mic de doritori de terenuri pe Venus - temperatura la suprafata acestei planete fiind de plus 450 grade Celsius (de doua ori mai fierbinte decat in cuptorul cu microunde) sau pentru cumparatorii de terenuri pe Pluto - unde temperatura scade sub 250 de grade Celsius. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.