Tranzactiile pe piata valutara din Romania depasesc, in prezent, un miliard de euro, fata de 600 - 700 milioane euro, in 2006, ca urmare a liberalizarii totale a contului de capital, a anuntat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
Tranzactiile pe piata valutara din Romania depasesc, in prezent, un miliard de euro, fata de 600 - 700 milioane euro, in 2006, ca urmare a liberalizarii totale a contului de capital, a anuntat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
Convertibilitatea deplina a monedei nationale s-a produs, potrivit studiului prezentat de guvernator, in septembrie 2006. Isarescu a spus ca etapizarea procesului de liberalizare a contului de capital a fost una corecta, fiind respectate principiile intrarilor de capital inaintea iesirilor, prioritatea fluxurilor pe termen mediu si lung inaintea celor pe termen scurt, investitiile directe inaintea celor de portofoliu si a fost respectata secventialitatea banci-intreprinderi-populatie. Guvernatorul a apreciat ca momentul liberalizarii unor fluxuri de capital cu impact semnificativ asupra balantei de plati a suferit o amanare fata de calendarul initial, datorita diferentialului inalt de dobanda generat de ratele inca foarte ridicate ale dobanzilor interne si pe fondul unui minim istoric atins de ratele dobanzii in zona euro si Statele Unite. Cresterea gradului de deschidere a economiei romanesti (importurile si exporturile de bunuri si servicii) era de 76,7 la suta, la 31 decembrie 2006, a aratat guvernatorul, care a precizat ca odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si in urma transformarilor aparute in piata, riscurile la adresa stabilitatii financiare a economiei romanesti nu au fost eliminate, iar natura acestora s-a schimbat. Mugur Isarescu a abordat evolutiile macroeconomice recente, subliniind ca inflatia anualizata februarie 2007 - februarie 2006 (exprimata prin indicele preturilor de consum) arata un nivel de 3,81 la suta, cel mai scazut inregistrat in Romania dupa 1990, comparativ cu 8,6 la suta decembrie 2005/decembrie 2004 si 4,87 la suta, decembrie 2006/ decembrie 2005. Pentru 2007, Isarescu a reconfirmat tinta de inflatie de 4 la suta, plus sau minus 1, iar pentru 2008, tinta de 3,8 la suta, plus sau minus 1.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.