Cam asta simti cand te uiti seara de seara la tembelizaur Mai ales ca tu ti-ai batut gura de ani de zile si ai aratat fie nulitatea cate unei vedete de moment, fie ascunderea adevarului in fese mediatice si de interese ude. Astfel, chestiunea cu mar
Cam asta simti cand te uiti seara de seara la tembelizaur Mai ales ca tu ti-ai batut gura de ani de zile si ai aratat fie nulitatea cate unei vedete de moment, fie ascunderea adevarului in fese mediatice si de interese ude. Astfel, chestiunea cu marile retrocedari si cu marile averi itite peste noapte in diverse familii de boieri facuti, iar nu nascuti, incepe sa iasa la lumina. Avocatul Palavragescu sau Pavelescu, ins care nu-mi placuse pana mai ieri datorita verbiajului incandescent si uneori chiar indecent, a pus punctul deasupra literei "i". In emisiunea lui Radu Moraru, un tembel de altfel, alaturi de un complet imbecil, un ingaimat lucrator la gazeta Romania Libera - ce vreti sa iasa din alde Bacanu, unul dintre cei mai prosti ziaristi ai epocii de aur!? - mnealui a evoluat excelent. Sigur, acolo este vorba despre postul fratilor Brothers respectivi, ce au pierdut un ditamai ospelul dar, dincolo de asa ceva, Realitatea pare ca este taman cea descrisa de tanarul advocat.
Sunt oarecum bine plasat si era cat pe ce sa fiu bine patit, ca sa spun si eu ca omul are dreptate, multe dintre retrocedari s-au dat pe acte masluite, pe testamente incropite sau pe mostenitori inventati. Totul pornind de la o lege prost facuta si extrem de permisiva, adnotata cu o alta, care o dadea si mai mult indarat - ma refer la legile, celebre de acum, 112 si 10, precum si la cele patru generatii capabile de a revendica! In nicio alta tara ex-comunista - parca, de nu ma insel, cu exceptia Cehiei, dar acolo era Havel si acolo sunt vreo doua mii de castele si castelase, care nu au fost date inapoi! - nu au avut voie sa ceara restituiri decat rudele de gradul unu si doi si numai daca se putea, cum ar fi fost si normal. Hai, si gradul trei, adeca bunici, parinti, copii, nu si nepoti, ca la noi! Si nepoti de surori de veri de proprietari, nepoti de nepoti de vecini si alte paste fainoase. Altundeva, pare-mi-se in Polonia - marea Polonie, singurul enteres al anglo-americanilor in Estul satelizat, caci in Est marea ispita s-a numit si se numeste Rusia, cea mai bogata tara a lumii, ce in viitorul apropiat, dupa unele proiectii, va deveni negestionabila si va fi vanduta pe parcele, in Siberia instalandu-se deja chinezutii dragutii - nu s-a dat nimic! Noi, ca intotdeauna, saraci, dar cu coada sus! De fapt nu saraci, ci smecheri, ca de furat se fura oriunde, dar atat de mitocaneste ca pe plaiul nostru mioritic, nu! Fireste, rusii citati mai in amonte nu procedeaza diferit, dar o fac mai serios, cu kalasnikovul! Asa fac marile popoare, ce, americanii au fost mai altfel?
Pai, drumul cela spre West si spre Goldeanu, cucerirea de teritorii care si acum poarta nume indiene, Ohio, Idaho, Dakota, Oklahoma, Wichita, Utah, Wyoming, Appalasii, Mississippi etc, numai prin negocieri elegante s-a realizat, ce sa spui!
Enfin, stimati telespectatori, se pune destul pe rana, se spune ce trebuia spus.
Si inca mai trebuie, caci nici sentintele alea educative si cu mai mult rol informativ, decat imperativ, date la Strasbourg - Europa este, totusi, o federatie de state, nicidecum un supra-stat centralizat - nu sunt toate cuser! S-o mai vedem atunci pe flecareasa ceea de Pora! Si aici, o anecdota spusa de proful meu: cineva s-a gandit sa ceara o cladire a Academiei si a propus un parteneriat, spunand deosebit de cinic cum ca asta l-ar costa cateva milioane, mai ieftin ar fi sa dea direct cui trebuie una suta mii dolari! Nimeni, in Tara Romaneasca, nu rezista unei astfel de tentatii! Punct. Dar de la capat, degraba, cu verificarea tuturor acestor insanitati!


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.