Infertilitatea involuntara este definita ca incapacitatea de a concepe un produs de sarcina, dupa un an de contacte sexuale neprotejate. Infertilitatea afecteaza aproximativ 10%-15% din cupluri. Incidenta este in crestere din cauza sarcinilor tarzii
Infertilitatea involuntara este definita ca incapacitatea de a concepe un produs de sarcina, dupa un an de contacte sexuale neprotejate. Infertilitatea afecteaza aproximativ 10%-15% din cupluri. Incidenta este in crestere din cauza sarcinilor tarzii si a incidentei crescute a bolilor inflamatorii pelviene si a bolilor cu transmitere sexuala. Timpul mediu necesar conceptiei este de aproximativ 3 luni. 25% din cuplurile normale concep in primul ciclu menstrual in timp ce 85% in curs de un an. Infertilitatea are o puternica incarcatura emotionala si trebuie privita ca o problema care afecteaza cuplul. Cauzele majore cele mai frecvente sunt: anovulatia (15%); factori datorati partenerului (35%); afectiuni pelvine sau ale trompelor uterine(35%); asocierea factorilor de mai sus. Cauzele mai putin frecvente sunt afectiunile cervicale sau infertilitatea imuna. De asemenea, fumatul scade fertilitatea femeilor.

Metode de diagnostic
Prima etapa a diagnosticului o reprezinta anamneza (discutia) si examenul fizic complet a ambilor membri ai cuplului. Anamneza se concentreaza pe istoricul menstruatiilor, antecedentele personale obstretice, copii nascuti anterior, anticonceptionalele folosite, istoricul bolilor inflamatorii pelviene, a celor cu transmitere sexuala, interventii chirurgicale pelviene, tratamente la nivelul cervixului, tratamente medicamentoase sau remedii naturale folosite, frecventa raporturilor sexuale, tipul de contacte sexuale, impotenta, dispareunia (dureri in timpul contactului sexual), folosirea de dusuri intravaginale dupa raporturile sexuale, lubrifianti (care pot fi spermicide, recomandate fiind uleiurile vegetale).


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.