Parlamentul a respins la o diferenta de numai doua voturi propunerea presedintelui pentru organizarea unui referendum consultativ privind introducerea votului uninominal in Romania. Daca deputatii si senatorii ar fi votat conform intereselor cetaten
Parlamentul a respins la o diferenta de numai doua voturi propunerea presedintelui pentru organizarea unui referendum consultativ privind introducerea votului uninominal in Romania. Daca deputatii si senatorii ar fi votat conform intereselor cetatenilor care i-au trimis in Parlament, ar fi trebuit sa respinga propunerea presedintelui Basescu in unanimitate. De ce? Pentru ca referendumul va fi facut pur si simplu pentru prostirea populatiei. Referendumul va garanta faptul ca in Romania va fi introdus votul uninominal? Nu! El va arata doar ca majoritatea populatiei este pentru introducerea votului uninominal. Dar asta stim deja. Un sondaj de opinie ar fi fost suficient pentru a transforma o convingere in certitudine.
Un referendum care nu supara pe nimeni
O data consumat referendumul - pentru ca el va fi tinut chiar daca este perfect inutil, fiindca asa vrea presedintele -, Parlamentul va trebui sa hotarasca ce fel de sistem uninominal este potrivit pentru Romania. Or, Parlamentul se afla acum, azi, in aceasta dezbatere. Se crede ca referendumul va obliga Parlamentul sa adopte votul uninomin al, pe care nu ar vrea de fapt sa-l adopte. Nu este deloc adevarat. Parlamentul va putea sa discute in continuare despre votul uninominal inca 20 de ani de aici inainte si dupa referendum.

Sigur ca apare o obligatie morala a Parlamentului in momentul in care populatia isi exprima vointa. Dar, daca parlamentarii vor realiza ca populatia a fost inselata, ca ea nu vrea de fapt vot uninominal, pentru ca nu stie ce inseamna asta, ci vrea o reformare a clasei politice, atunci se vor simti imediat absolviti de obligatia morala.

Presedintele nu are dreptul la acest referendum
Cand vor citi legile cu atentie - Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului - si vor vedea ca presedintele nu are dreptul sa ceara un referendum pentru schimbarea sistemului electoral, se vor simti si mai absolviti de obligatia morala. Nici una dintre temele enumerate in lege privind problemele de interes national pentru care presedintele poate initia un referendum nu are legatura cu sistemul electoral sau votul uninominal.

De ce spun ca populatia s-ar putea de fapt sa nu doreasca un vot uninominal?


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.