Foarte multe dintre produsele lactate traditionale romanesti ar putea sa dispara, din cauza mult controversatului Ordin 301/2007 al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), privind trasabilitat
Foarte multe dintre produsele lactate traditionale romanesti ar putea sa dispara, din cauza mult controversatului Ordin 301/2007 al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), privind trasabilitatea alimentelor, sustin marii producatorii. „Daca se vor inchide micii producatori traditionali de lactate, procesatorii nu vor avea cum sa acopere piata de lactate si astfel s-ar da liber importurilor de branzeturi“, ne-a declarat presedintele Asociatiei Patronatele a Producatorilor din Industria Laptelui (APRIL), Valeriu Steriu. El crede ca marile companii de lactate nu se vor imbulzi sa produca branza de burduf sau cascaval afumat traditional. „Costurile sunt foarte mari. De asemenea, un produs industrial nu va avea niciodata gustul pitoresc al produselor facute la tara“, considera Steriu.

In consecinta, romanii vor prefera sa cumpere branzeturi traditionale din import, precum Roquefort, Cedar sau Camembert, a adaugat Valeriu Steriu. Acesta considera ca taranii si ciobanii trebuiau sa fie informati de noile conditii de lucru impuse de UE, inca din anul 2004. „Nici acum nu e timpul pierdut. Veterinarii ar trebui sa mai plece din birouri, pe teren, nu doar ca sa amendeze, ci sa ii indrume pe micii producatori“, a afirmat Valeriu Steriu.

Doar mozarella ramåne marca accesibila
Chiar daca producatorilor romani de lactate li s-a interzis, la 1 ianuarie 2007, sa mai comercializeze branza sub denumirea de „Feta“(marca inregistrata de Grecia la UE, n.n.), acestia nu s-au conformat cerintelor comunitare.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.