Organizatorii Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) si Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR) lanseaza, in luna martie, prima gala dedicata industriei de film din Romania, Premiile Gopo 2007. Organizatorii doresc ca ev
Organizatorii Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) si Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR) lanseaza, in luna martie, prima gala dedicata industriei de film din Romania, Premiile Gopo 2007. Organizatorii doresc ca evenimentul sa fie anual si sa celebreze valorile cinematografiei romanesti. Prima editie va avea loc pe data de 26 martie, la Palatul Bragadiru, Sala Colosseum, si va fi transmisa, in direct, de TVR 1. APFR doreste sa aduca un omagiu marelui cineast Ion Popescu Gopo, la 50 de ani de la castigarea premiului Palm d'Or pentru Cel mai bun scurtmetraj de animatie, cu “Scurta istorie”.


Evenimentul a luat viata intr-un moment in care cinematografia romaneasca s-a impus puternic la nivel international, urmand modelul celebrelor gale europene din domeniul cinematografic ca BAFTA, Goya, Cesar.

3.000 de euro pentru premiul cel mare
Trofeul Gopo va fi intruchipat de omuletul cineastului, creatie a sculptorului Adrian Ilfoveanu. Pe langa trofeu, castigatorii vor primii si premii in bani: premiul cel mare, pentru Cel mai bun film, va primi 3.000 de euro, iar ceil alti castigatori, cate 1.000 de euro. Pentru alegerea nominalizarilor, APFR a luat in calcul filmele romanesti sau realizate in coproductie, cu participare majoritara romaneasca, care au avut premiera in decursul anului trecut, 1 ianuarie-31 decembrie 2006, si au rulat pe ecrane cel putin o saptamana. Pentru filmele de scurtmetraj si documentare, acestea trebuie sa fi avut un circuit festivalier.

Filmul european va fi la el acasa
In cadrul festivalului va exista si categoria Cel mai bun film european, pentru lungmetraj, unde sunt luate in considerare toate productiile europene distribuite in Romania, pe parcursul anului precedent.
Nominalizarile Premiilor Gopo au fost stabilite de un juriu ales de APFR: Cristina Corciovescu (critic de film), Vivi Dragan Vasile (director de imagine), Nicolae Margineanu (regizor), Andrei Cretulescu (critic de film) si Marius Stanescu (actor). Pentru categoria Cel mai bun film european, nominalizarile au fost facute de cinci critici de film, alesi de APFR: Magda Mihailescu, Anca Gradinariu, Alex Leo Serban, Andrei Gorzo si Andrei Cretulescu.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.