Producatorul de aluminiu Alro Slatina se declara de acord cu publicarea contractului de achizitie de energie electrica de la Hidroelectrica, chiar daca acest lucru va aduce prejudicii comerciale companiei, a declarat, intr-o conferinta, vicepresedint

Producatorul de aluminiu Alro Slatina se declara de acord cu publicarea contractului de achizitie de energie electrica de la Hidroelectrica, chiar daca acest lucru va aduce prejudicii comerciale companiei, a declarat, intr-o conferinta, vicepresedintele Consiliului de Administratie al producatorului de aluminiu, Marian Nastase. Mai mult Alro este de acord sa se faca si un audit public al companiei lor care sa priveasca situatia energetica. "Am fi de acord sa publicam contractul cu Hidroelectrica, dar trebuie sa avem si acordul lor", a spus Nastase care adauga ca acest contract are o clauza de ajustare a pretului care se face "doar in sus". Potrivit vicepresedintelui CA Alro compania pe care o reprezinta a solicitat Energy Holding publicarea actului aditional prin care contractul a fost incheiat direct cu Hidroelectrica, insa aceasta a refuzat fara a invoca vreun motiv.
Alro a achizitionat, in septembrie 2005, in conditii comerciale si amiabile, un contract existent la acel moment intre Energy Holding si Hidroelectrica, ulterior compania din Slatina incheind un contract direct cu producatorul de electricitate. "Daca am fi continuat contactul cu Energy Holding, am fi fost in imposibilitatea de plata in avans, din cauza reticentei bancilor de a finanta platile. Am inceput sa facem plati in avans pentru achizitia de energie din 2004-2005", a mai spus Nastase, care a adaugat ca Hidroelectrica a acordat Alro un discount "nesemnificativ" pentru plati in avans de zeci de milioane de dolari. Potrivit lui Nastase, bancile, in acordarea acestei finantari, au considerat "riscul de trader" ca fiind mult mai mare decat "riscul de producator". Contractul de achizitie de energie electrica cu Energy Holding a fost reziliat prin semnarea unui act tripartit de renuntare intre Alro, Energy Holding si Hidroelectrica, la sediul Hidroelectrica, potrivit lui Nastase. Totodata, s-a incheiat si un act bilateral intre Energy Holding si Alro.

Sunt in cautare de alti furnizori de electricitate pentru a doua jumatate a anului

Contractul pe care Alro il are incheiat cu Hidroelectrica este valabil pana in 2013 si acopera circa 75% din necesarul de electricitate al producatorului. Pentru restul de 25% compania a cumparat energie in avans, pana pe 30 iunie, de pe bursa de energie OPCOM la peste 60 dolari/MWh, pret considerat de Alro drept dublu fata de ceea ce platesc alti producatori majori din Europa. Energia achizitionata de pe OPCOM acopera doar 12,5% din necesarul pentru un an. Compania cauta, in prezent, surse de asigurare a electricitatii pentru a doua jumatate a anului 2007. "Dupa ce expira acest contract, vom trimite alte cereri de oferta la furnizori", a afirmat Nastase. Printre furnizorii de electricitate de la care Alro intentiona sa cumpere energie se numara Electrica, CEZ Electrica Oltenia, Romelectro si Electromagnetica. Deoarece, spun reprezentanti ai companiei, esentiala pentru ei este asigurarea independentei energetice si o predictibilitate a pretului, compania a luat, recent, decizia de a construi o termocentrala pe carbune, cu o putere instalata de 1.000 MWh in care vor investi 1 miliard de dolari. Materia prima pentru aceasta termocentrala va fi huila, care, spun reprezentantii Alro, va fi adusa cu vaporul, din Africa de Sud si America Latina. Finantarea va fi asigurata de un consortiu de banci carora le-a fost deja prezentat proiectul si care s-au aratat interesate de proiect, precizeaza Nastase. Durata constructiei este estimata "optimist" la doi ani, iar locatia nu a fost anuntata.

"Nu am dat niciun fel de valiza cu bani si niciun comision"

Toate actiunile intreprinse de Alro pentru a-si asigura electricitatea necesara productiei de aluminiu au fost absolut legale, sustine vicepresedintele Consiliului de Administratie al companiei. "Nu am dus niciun fel de valiza cu bani si nu am dat niciun comision", precizeaza Nastase, care caracterizeaza acuzatiile de coruptie facute la adresa companiei drept ridicole si nefondate.
Recent, intr-o emisiune prezentata de televiziunea publica, presedintele Basescu l-a acuzat pe premierul Tariceanu de minciuna in ceea ce priveste rezolutia Alro, explicand ca aceasta a fost semnata deoarece producatorul trebuia sa se prezinte la Ministerul Economiei "cu valiza cu bani" pentru a obtine prelungiri de contracte. Intr-un contraatac, fostul ministru al Economiei Codrut Seres a afirmat ca mai degraba presedintele ar trebui sa se uite imprejurul sau deoarece "in piata" se vorbeste ca "sacosa" cu patru milioane euro ar fi fost adresata consilierilor de la Cotroceni.
Potrivit Alro, in ultimii trei ani s-au trimis peste 15 scrisori la MEC, primul-ministru, Consiliul Concurentei si alte autoritati guvernamentale care explica necesitatea unor contracte pe termen lung si propun diferite modele posibile de clasificare a consumatorilor care nu au primit niciun fel de raspuns din partea autoritatilor. "Aceste scrisori au fost singurele masuri luate de Alro in relatia cu autoritatile referitor la alimentarea cu energie electrica", se arata in comunicatul Alro.

Vosganian: Vrem ca, pana la sfarsitul anului, peste 90% din energia electrica sa se tranzactioneze pe Bursa

Cea mai mare parte a energiei electrice din piata ar putea fi tranzactionata, pana la sfarsitul anului, pe Bursa, decizia finala urmand a se lua in aceasta saptamana, a declarat, in cadrul unei mese rotunde, ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, citat de NewsIn.
"Pana la finele anului urmarim ca 40-50 la suta din cantitatea totala de energie sa fie tranzactionata pe platformele bursiere, pentru ca restul de 50 la suta din totalul energiei este tranzactionat pe piata reglementata. Pe masura ce contractele din trecut vor ajunge la scadenta, cantitatea de energie contractata de pe piata va veni in totalitate pe Bursa", a precizat Vosganian. In cadrul noii structuri a pietei de energie, pretul va fi public, "astfel ca va disparea orice discutie despre baietii destepti si valize plimbarete cu bani". De asemenea, Vosganian a mai aratat ca exista posibilitatea ca o parte din tranzactiile cu energie sa fie transferate pe Bursa Romana de Marfuri. Potrivit acestuia, se vrea ca piata energiei sa fie flexibila, astfel incat sa se evite cresterea preturilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.