Romania ocupa penultima pozitie in randul statelor din UE in clasamentul privind productivitatea muncii pe angajat, potrivit raportului anual realizat de Eurostat. Romania devanseaza Bulgaria in ceea ce priveste productivitatea muncii, desi numarul
Romania ocupa penultima pozitie in randul statelor din UE in clasamentul privind productivitatea muncii pe angajat, potrivit raportului anual realizat de Eurostat. Romania devanseaza Bulgaria in ceea ce priveste productivitatea muncii, desi numarul mediu de ore lucrate se pastreaza la un nivel ridicat. Datele Eurostat, Biroul de Statistica al UE, reflecta faptul ca la nivelul anului 2005 productivitatea muncii pe angajat in Romania reprezenta 39,2% din media UE calculata pentru 25 de state membre, iar in cazul Bulgariei procentul era de 32,9%. Eurostat mai noteaza ca numarul mediu de ore muncite in Romania este similar cu cel din celelalte state membre ale UE. Numarul mediu de ore lucrate reprezinta programul normal, precum si orele suplimentare, remunerate sau nu, se spune in anuar.
Romanii se plang ca petrec prea mult timp la locul de munca si ca orele suplimentare lucrate nu le sunt platite. Statisticile Eurostat arata ca, intr-adevar, in tara noastra se munceste, in medie, cel putin 39-40 de ore pe saptamana, dar productivitatea muncii este mai scazuta decat in tarile din Uniunea Europeana, unde angajatii muncesc mai putin.
Productivitatea muncii in Romania a inregistrat cresteri constante in intervalul 2000-2005, la inceputul perioadei de referinta nivelul situandu-se la 27,9% din media UE, conform Eurostat.
Inaintea Romaniei se situau Letonia, cu 46,2% din medie, Lituania (52,5%) si Estonia (55,9%).
Pe primele locuri ale clasamentului se plasau Luxemburg (160,8%), Belgia (128,1%) si Irlanda (126,77%).
De asemenea, Eurostat mai noteaza ca Romania isi va mentine pozitia codasa si in acest an, unul dintre ultimele locuri in clasamentul european in ceea ce priveste PIB pe locuitor, calculat la preturile pietei.
Statisticienii europeni nu indica valoarea acestui indicator. PIB pe locuitor va fi insa sub 25.000 de euro, la standardele puterii de cumparare. Sub acest nivel se mentin toate cele 10 tari care au aderat in 2004, dar si Grecia si Portugalia, membri mai vechi ai UE.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.