In ultimul trimestru al anului trecut, piata farmaceutica din Romania a inregistrat vanzari de 1.519,6 milioane de lei, iar valoarea totala a pietei in 2006 s-a ridicat la 5.476,3 milioane lei, potrivit datelor companiei de cercetare de piata Cegedim

In ultimul trimestru al anului trecut, piata farmaceutica din Romania a inregistrat vanzari de 1.519,6 milioane de lei, iar valoarea totala a pietei in 2006 s-a ridicat la 5.476,3 milioane lei, potrivit datelor companiei de cercetare de piata Cegedim Romania.
Ca si in trimestrul al treilea al anului trecut, motorul de crestere al pietei farmaceutice autohtone a fost retailul, adica vanzarile prin intermediul farmaciilor, pentru ca pe segmentul vanzarilor din spitale, avansul sa fie nesemnificativ. Astfel, consumul prin intermediul farmaciilor a inregistrat in al patrulea trimestru un nivel de crestere de +25%, atingand un prag de 1.227 de milioane de lei, in timp ce consumul pe segmentul spitalelor a consemnat o crestere usoara, de 1,2%, totalizand 292,4 milioane de lei.Comparativ, in intervalul iulie-septembrie 2006, consumul prin intermediul farmaciilor a inregistrat un avans de +23,2%, fata de T2, la 1.104,1 milioane de lei, in timp ce consumul pe segmentul spitalelor a crescut cu 2,2%, totalizand 286,1 milioane de lei.
In perioada octombrie-decembrie 2006, pe segmente, produsele cu prescriptie medicala au crescut cu 25,7%, cu ceva mai mult decat cele fara prescriptie medicala (+ 22,5%).
In trimestrul al treilea din 2006, produsele cu prescriptie medicala au crescut cu 22,9%, fata de trimestrul al doilea, asemanator cu cele fara prescriptie medicala (24,0%).
Per total, ultimul trimestru din 2006 a imbunatatit rata de crestere a pietei totale, care s-a majorat cu 19,2%, fata de avansul de 17,9% la sfarsitul trimestrului al treilea, marcand redresarea semnificativa a anului 2006, dupa un inceput mai dificil.

Toate grupele terapeutice au inregistrat cresteri

Pe tendinta de crestere a pietei totale, Cegedim a consemnat o crestere a tuturor grupelor terapeutice mari. Cele mai importante cresteri au fost inregistrate la grupa sange si organe hematoformatoare, de 33,3%, la grupa de medicamente destinate sistemului cardiovascular cu 32,2%, pentru medicamentele pentru sistemul musculo-scheletic a crescut cu 27%, in timp ce medicamentele pentru alte grupuri terapeutice au inregistrat evolutii mai modeste, cum este cazul grupei de medicamente antiinfectioase sistemice. Piata acestor medicamente a crescut mai lent, cu 5,4%, grupa antineoplazice si imunomodulatoare a crescut cu 8,4%, iar grupa medicamentelor folosite in dermatologie a crescut cu 17,8 procente.

GSK, liderul pietei farma autohtona

Studiul firmei Cegedim Romania prezinta si un clasament al companiilor farmaceutice din Romania, in care pe primul loc se afla compania britanica GlaxoSmithKline, cu vanzari ce au totalizat, in trimestrul al patrulea din 2006, 123,9 milioane de lei si o cota de piata de 8,1%. Pe locul secund se afla elvetienii de la Hoffman-La Roche, care au consemnat vanzari de 106,4 milioane de lei, cu o cota de piata de 7,1%. Pe pozitia a treia se pozitioneaza Sanofi-Aventis, care au vandut, in trimestrul al patrulea, produse de 111,1 milioane de lei, cu o cota de piata de 6,4%
Urmeaza indeaproape o alta firma elvetiana, Novartis, care a avut vanzari de 94,6 milioane de lei, cu o cota de piata de 6,2%.
Pozitia a cincea este ocupata de americanii de la Pfizer, care au inregistrat vanzari de 89 de milioane de lei si o cota de piata de 5,9%.
Intre primii 10 din topul firmei Cegedim se gasesc si trei actuali sau fosti producatori romani. Zentiva (fosta Sicomed Bucuresti) se afla pe locul al saptelea, cu vanzari de 74,3 milioane de lei, iar pe opt se gaseste Terapia-Ranbaxy (fosta Terapia Cluj-Napoca), cu 57,7 de milioane de lei, in timp ce Antibiotice Iasi ocupa a noua pozitie, cu 46,9 de milioane de lei din vanzari si o cota de 3,2%.

Roche tine aproape de GSK si in 2007

"In anul 2007 Roche Romania previzioneaza o crestere in acelasi ritm cu cresterea pietei, estimata undeva intre 10-15%, cu o cota de piata la acelasi nivel", a declarat pentru Curierul National Dan Zamonea, director general al Roche Romania SRL. De asemenea, Zamonea este de parere ca "piata farmaceutica in 2007 va creste in principal pe masura cresterii fondurilor alocate de catre autoritati, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala, dar intr-un ritm mai mare decat cresterea pietei din tarile vest-europene, evidentiindu-se o tendinta de aliniere a standardelor de servicii de sanatate. Acest lucru va permite o crestere a numarului de pacienti care vor avea acces la medicamente moderne, inovatoare, cu eficienta si eficacitate crescuta".

Cegedim, prognoza pesimista pentru 2007

Referitor la evolutia pietei farmaceutice din Romania anului 2007, Cegedim Romania estimeaza "o usoara scadere fata de performanta anului trecut (aproximativ +15%, fata de +19,2% in 2006), rata de crestere ramanand insa notabila in comparatie cu alte piete din regiune sau din Uniunea Europeana".
Firma de cercetare considera ca "aceasta crestere poate fi depasita in conditiile unei finantari si functionari corespunzatoare a sistemului public, dublata de cresterea importantei starii de sanatate pentru publicul larg". De asemenea, se mnetioneaza in analiza Cegedim, "riscul turbulentelor periodice de tip reglementari sau finantare nu a disparut complet, asa incat nu este exclus nici sa avem o crestere mai modesta". In privinta companiilor, rezultatele vor depinde in continuare de portofoliul de produse, de strategia de promovare si de eficienta operationala, in conditiile in care este de asteptat o inasprire a concurentei si o oarecare consolidare pe piata de distributie, iar sistemul de farmacii publice asteapta forma finala a legii farmaciei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.