Dorinel Mihai Mucea, adjunctul sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) din cadrul Ministerului Economiei si Comertului (MEC) si Mihai Radu Donciu - consilier al Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Inform

Dorinel Mihai Mucea, adjunctul sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) din cadrul Ministerului Economiei si Comertului (MEC) si Mihai Radu Donciu - consilier al Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) s-au prezentat ieri in fata procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) din cadrul Parchetului General pentru a lua la cunostinta invinuirile ce li se aduc in dosarul "Privatizarilor strategice".
Prezentarea materialului probator a inceput marti, primii instiintati fiind Vadim Benyatov si Stamen Stancev.
Ancheta in acest caz, in care este invinuit si fostul ministru al Economiei, Codrut Seres, este aproape finalizata, anchetatorii aflandu-se in faza de prezentare a acuzatiilor.
La data de 22 decembrie a anului trecut, procurorii DIICOT anuntau oficial inceperea urmaririi penale fata de Seres sub acuzatiile de sprijinire a unui grup infractional organizat cu caracter transnational si tradare prin transmitere de secrete.
Alaturi de el erau cercetati si Stamen Stancev, Vadim Benyatov Don, Michael Susak si Mircea Calin Flore, sub acuzatiile de spionaj si de constituire a unui grup infractional organizat care actiona in mod coordonat pentru divulgarea unui secret economic si de concurenta neloiala.
Mircea Calin Flore si Michal Susak sunt cercetati in lipsa de procurorii DIICOT, ambii locuind in afara Romaniei. Totodata, functionarii ministeriali Mihai Dorinel Mucea, Mihai Radu Donciu si Robert Marius Neagoe au fost si ei acuzati de tradare prin transmitere de secrete si de constituirea unui grup infractional organizat care actioneaza in mod coordonat pentru divulgarea unui secret economic si concurentei neloiale, in timp ce turcul Oral Mustafa a fost invinuit de complicitate la spionaj si de constituirea unui grup infractional.

Electrica Muntenia Sud, SNR si Posta Romana

Procurorii sustin ca Stancev si ceilalti membri ai retelei ar fi comis fapte care au lezat siguranta nationala, avand ca efect prejudicierea intereselor de securitate economica ale statului roman prin distorsionarea grava a mediului concurential intern, cat si afectarea imaginii Romaniei in contextul aderarii la UE, spun anchetatorii. Potrivit unor surse din SRI, Stancev ar fi avut o serie de intalniri in tara si in strainatate cu responsabili din MEC si MCTI, pentru a obtine date despre ofertele inaintate de firmele concurente referitoare la adjudecarea licitatiilor de privatizare a companiei Electrica Muntenia Sud, precum si despre privatizarea Societatii Nationale Radiocomunicatii si Companiei Nationale Posta Romana.

Valabilitatea ofertei Enel, prelungita de AVAS

In ceea ce priveste privatizarea Muntenia Sud, au fost preselectate pentru faza a doua a licitatiei cinci companii: Enel (Italia), Iberdola (Spania), CEZ (Cehia), RWE (Germania) si Gaz de France. Dupa preselectarea ofertelor celor cinci firme, partea romana trebuia sa comunice reprezentantilor companiilor ca au fost calificate pentru etapa a doua, in care acestea urmau sa prezinte ofertele finale imbunatatite, dar fara sa li se comunice punctajele realizate de celelalte oferte concurente. In acest context, Stamen Stancev a intrat in posesia datelor nedestinate publicitatii cu privire la punctajele Comisiei de licitatie din cadrul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) - Ministerul Economiei si Comertului.
Dintre cei cinci ofertanti, la clarificari au participat numai Enel SpA - Italia si lberdola SA - Spania, prima companie obtinand punctajul cel mai mare.
La 24 ianuarie, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) anunta prelungirea, cu 180 de zile, a termenului de valabilitate a ofertei de vanzare pentru pachetul de 67,5% din capitalul social al Electrica Muntenia Sud S.A. In sprijinul deciziei luate, Teodor Atanasiu a aratat ca pentru finalizarea procesului de privatizare mai sunt de parcurs cateva etape: aprobarea de catre Guvern a principalelor prevederi ale contractului de privatizare, semnarea acestuia si realizarea transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.