Directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe a anuntat ieri ca societatea pe care o conduce va aloca, in urmatorii ani, fonduri de pana la 100 de milioane de euro pe an pentru achizitia de noi licente de explorare si dezvoltarea concesiuni

Directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe a anuntat ieri ca societatea pe care o conduce va aloca, in urmatorii ani, fonduri de pana la 100 de milioane de euro pe an pentru achizitia de noi licente de explorare si dezvoltarea concesiunilor existente.
Suma vizeaza atat licentele din Romania, cat si cele de pe pietele externe unde Petrom are deja activitati, a mai spus ea.
In ceea ce priveste activitatile din petrochimie ale societatii, Mariana Gheorghe a precizat ca Petrom va lua o decizie privind modalitatea de separare a acestora pana in luna aprilie a anului in curs, dar numai dupa ce va evalua activele respective.

Activele ar putea fi transferate Oltchim Ramnicu Valcea

Potrivit unei comunicat postat marti pe site-ul Petrom, retras insa in foarte scurt timp, compania a anuntat ca va infiinta o societate care sa desfasoare operatiunile petrochimice ale rafinariei Arpechim. Ulterior, Petrom a transmis o informare in care sustinea ca infiintarea unei noi companii petrochimice este o posibilitate luata in considerare, insa nu a fost luata nicio decizie in acest sens.
Mariana Gheorghe a aratat ca activele legate de petrochimie ar putea fi transferate unor parteneri cum ar fi Oltchim Ramnicu Valcea, in schimbul unor actiuni detinute de stat la Petrom, sau cu plata in numerar. "Am inceput un proces de eficientizare a petrochimiei, care urmeaza sa coaguleze aceasta activitate in Arpechim, iar intentia noastra este sa externalizam petrochimia, masura incadrata in strategia pe care ne-am propus-o", a afirmat, pentru Mediafax, directorul general al Petrom. Ea a confirmat ca Oltchim si actionarul sau majoritar, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, s-au aratat interesate sa preia activitatile de petrochimie si piroliza de la Arpechim.

Piroliza nu este in obiectul de activitate al OMV

Seful AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat marti ca statul intentioneaza sa o preia sau sa controleze pachetul majoritar la o firma care va prelua activitatile de petrochimie de la Arpechim, in schimbul unei parti din titlurile pe care le detine la Petrom. "Am avut o intalnire cu cei de la Petrom, in care ne-au instiintat ca piroliza nu este in obiectul de activitate al OMV si ca doresc sa o transfere catre o societate care ulterior sa fie vanduta. Noi le-am explicat ca suntem interesati sa preluam aceste active sau sa devenim actionari majoritari la noua firma, pentru a putea asigura aprovizionarea cu materie prima a companiei Oltchim", a afirmat, citat de Mediafax, Atanasiu. El a precizat ca a fost infiintata o comisie comuna Petrom-AVAS, care urmeaza sa puna in practica obiectivele ambelor parti. Oltchim anunta, la 8 februarie, ca a demarat negocierile cu Petrom pentru preluarea pirolizei de la Arpechim Pitesti. Oltchim are nevoie de piroliza pentru a deveni independenta in asigurarea cu materii prime. Piroliza Arpechim produce doua din principalele materii prime folosite de producatorul de ingrasaminte chimice, etilena si propilena. Oltchim Ramnicu Valcea, unul din cei mai mari producatori autohtoni din industria chimica, a afisat o cifra de afaceri pentru 2006 de 1,72 miliarde lei (508,53 milioane euro) in crestere cu 20% fata de 2005, in conditiile scaderii cu 55,4% a profitului, de la 24,8 milioane lei la 11,06 milioane lei in aceeasi perioada. Actionarul majoritar al companiei este AVAS, care a primit de la Ministerul Economiei si Comertului pachetul de 95,73% pe care acesta-l detinea, cu scopul demararii procedurilor de privatizare. Compania Petrom care detine rafinariile Arpechim si Petrobrazi a fost preluata la mijlocul anului 2004 de grupul austriac OMV.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.