"Am avut luni discutii cu reprezentantii autoritatilor de reglementare din energie si gaze si am ajuns la concluzia ca anul acesta s-ar putea sa nu avem aproape deloc o crestere reala (n.r. - majorare care sa nu depaseasca rata inflatiei) a pretului
"Am avut luni discutii cu reprezentantii autoritatilor de reglementare din energie si gaze si am ajuns la concluzia ca anul acesta s-ar putea sa nu avem aproape deloc o crestere reala (n.r. - majorare care sa nu depaseasca rata inflatiei) a pretului la gazele naturale la consumatorul final, iar la energia electrica cresterile reale sa fie destul de mici", a spus Vosganian. El a precizat ca intentia autoritatilor este ca scumpirile gazelor si electricitatii sa nu afecteze rata inflatiei si bugetul familiilor.
Vosganian a declarat anterior ca avansul preturilor gazelor naturale la consumatorul final ar putea ajunge pana la 8% in acest an, dar ar putea fi limitat la 5-6%, aproape de nivelul prognozat al inflatiei de 3-5%. Ministrul a declarat ca reactorul 2 de la Cernavoda ar permite cresterea exportului de energie la 15-16% din productia nationala.
Varujan Vosganian a anuntat ca salariile in campaniile din subordinea MEC vor creste, in 2007, in medie cu 12%. "Incercam sa oferim o crestere salariala de 10% angajatilor CNH, incepand cu martie 2007, astfel ca salariul mediu net ar putea ajunge la 1.600-1.700 de lei", a spus Vosganian. Cresterile de salarii ar putea fi mai consistente, de 20-22%, la alte companii coordonate de MEC, cum ar fi Transelectrica, Transgaz, Hidroelectrica si Nuclearelectrica.
"Decizii tulburatoare" pentru Vale
Ministrul Economiei a precizat ca, in aceasta primavara, Guvernul va decide daca vor fi inchise minele din Valea Jiului sau zona va ramane un centru de extractie de carbune. "Este vorba despre sume mari, este vorba de o anumita vointa politica. Aparent, fiecare tona de huila care se scoate inseamna si ceva subventie. Noi in aceasta primavara trebuie sa luam o decizie tulburatoare: Valea Jiului continua sa fie un centru de extractie sau se va inchide", a declarat Vosganian. Potrivit acestuia, conditiile din minerit sunt inca precare pentru ca nu au fost efectuate investitii in utilaje, echipamentele sunt vechi si exista si problemele legate de personal. De remarcat, ministrul a coborat in mina Lupeni, ca sa vada personal conditiile de lucru. Potrivit acestuia, din 1990 pana in prezent s-au alocat peste doua miliarde de euro pentru CNH, bani care nu se regasesc in investitii. Pentru urmatorii trei ani, Guvernul va aloca in Valea Jiului, prin ajutoare de stat, subventii si proiecte de investitii, pana la 1,2 miliarde de lei noi (n.r. - circa 350 milioane de euro), a precizat Vosganian.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.