300.000 de batrini, copii si bolnavi sint asteptati la medic pentru a fi vaccinati gratuit impotriva gripei. Pentru restul populatiei, vaccinul costa 40 de lei.

Medicii asteapta la vaccinari antigripale gratuite inca 300.000 de persoane din grupele vulnerabile: copii, batrini si bolnavi.

Pina acum au fost vaccinate gratuit antigripal 2,5 milioane de persoane. Pentru sezonul 2006-2007, MSP a achizitionat 2,85 de milioane de doze de vaccin gripal, cea mai mare cantitate de vaccin din ultimii zece ani.

Grupele de risc

Gripa afecteaza in jur de 20% din populatie in fiecare an, iar vaccinarea este recomandata tuturor persoanelor cu virste peste sase luni. Exista insa categorii de persoane carora, din cauza starii de sanatate, vaccinarea le este necesara. Pacientii cu risc crescut sint cei cu afectiuni cardiace, pulmonare, diabet, copiii si pacientii cu virste peste 65 de ani. Este cunoscut faptul ca, la vaccinarea persoanelor de virsta inaintata, raspunsul imun este mai scazut. Totusi, vaccinarea este recomandata in primul rind acestora, deoarece reprezinta grupul de populatie care este cel mai susceptibil la complicatii.

Vaccinarea permite sca-derea drastica a numarului de complicatii cu aproximativ 60% si a situatiilor de deces din cauza gripei cu aproape 80% la aceasta categorie de populatie", sustin reprezentanti ai Centrului de Referinta pentru Gripa. Pentru a preveni imbolnavirile cu gripa a nou-nascutilor si a copiilor in virsta de pina la sase luni, este deosebit de importanta imunizarea adultilor care vin in contact cu acestia. Totodata, vaccinul este necesar celor care lucreaza in colectivitati, riscul imbolnavirii fiind mai mare.

40 de lei in farmacie

Cei care nu beneficiaza de vaccinare gratuita isi pot cumpara dozele din farmacii. Se gasesc vaccinuri antigripale atit romanesti, produse de Institutul Cantacuzino, cit si importate, in special de la producatorii francezi. Pretul unui vaccin antigripal este in jur de 40 de lei.

„Vaccinurile antigripale trebuie vindute doar la indicatia medicului specialist, deoarece acestea implica riscuri", sustine Aurora Toma, din partea Colegiului Farmacistilor din Romania. Cu toate acestea, farmacistii sustin ca, in cele mai multe cazuri, vaccinurile se vind la cerere.