Trofin si Uscat. Echipa la TVR, echipa la Antena, iar echipa la TVR. Umorul e acolo. Cit mai e ardelenesc, cit mai e targetat pe categorii de public si cit mai rezista la rodaje?

De ce ati plecat de la TVR? De ce ati plecat de la Antena 1?

Constantin Trofin: Asa am simtit atunci. Plecarea s-a facut pe fondul ofertei care in acel moment corespundea cu ceea ce simteam si doream sa facem. Nu trebuie sa te pensionezi de la primul loc de munca. Mai ales in meseria asta ai nevoie sa evoluezi ca individ.

Ovidiu Uscat: Am plecat din TVR pentru ca nu mai puteam sa ne exercitam profesia cum doream. Mai mult, soarta „Stirilor de simbata asta", program care aducea si audienta, si bani, era incerta. Cu plecarea de la Antena, lucrurile au fost mai simple - am primit o oferta mai buna. „Mai bun" insemnind si ca nu ne mai trezim cu noaptea-n cap.

Care sint diferentele dintre cele doua posturi care v-au afectat direct?

Trofin: In ambele am lucrat cu profesionisti. TVR are si o parcare in care nu mi-a lovit nimeni masina. La Antena mi-au busit-o de doua ori.

Uscat: E diferenta dintre a lucra pentru patron si a lucra ca patron.

Exista un val de reveniri in TVR. Dana Deac, Romica Jurca, Cosmin Prelipceanu. Cum explicati?

Trofin: TVR pe care am parasit-o acum 5 ani s-a schimbat foarte mult in bine. Cine sustine contrariul ori nu s-a uitat de mult la TVR, ori e rauvoitor. Dar nu-l invidiez deloc pe presedintele-director general.

Uscat: In viata e bine sa te lasi din cind in cind luat de val, meseria asta e una dinamica, se fac si se primesc oferte mai tot timpul. Spre deosebire de alte joburi, in televiziune esti cotat extrem de riguros. Sintem tinte ale unor sondaje de opinie zilnice. Cind ti se face o oferta mai buna nu prea stai pe ginduri.

Cum se schimba umorul in functie de televiziune? Ce indicatii ati primit pentru format din partea celor doua posturi?

Trofin: Nici un fel de indicatii pretioase. Fiecare a spus ce vrea de la noi. Cine risca sa-ti spuna ce si cum sa faci? Daca nu faci rating? Cine-i fraier sa-si asume o asemenea responsabilitate? Daca emisiunea merge bine, toata lumea-i fericita. Daca nu, trebuie s-o faci sa mearga ca de-aia te dai mare realizator.

Uscat: Nu cred ca sint mai multe tipuri de umor: ori rizi, ori nu rizi. Emisiunile de umor la care nu rizi nu exista sau exista, dar ar trebui sa se intituleze altfel. Noi venim cu ideile de format, postul le accepta sau nu. Sintem pe TVR, rezulta ca ideile au fost acceptate. Cit despre indicatii, nu e cazul.

Prin ce se deosebeste umorul vostru ardelenesc de cel moldovenesc sau de cel oltenesc?

Trofin: Umorul are sau n-are calitate. In rest, fiecare are sarmul sau. Ce mai e moldovenesc la Divertis? Iar Leana si Costel sint personaje foarte „romanesti". Ca cei de acasa ne percep ca fiind „ai lor", asta ne bucura. Altfel, Ardealul are sanse intotdeauna, peste tot. Noi sintem „grupul de la Cluj" in televiziune. No, si muncim, c-asa am invatat in Ardeal.

Cit face accentul in umorul vostru? Dar mustata? Dar Eva?

Trofin: Cind o vezi pe Eva, cine se mai uita la mustata? Si mai aude cineva accentul? Si care accent? Al nostru de Ardeal sau al ei de Moldova?

Uscat: Accentul da nota de autentic. Cind joc un moldovean imit, cind e vorba de un ardelean nu imit nimic: Sint! Eva e Moldova in program. Si prin ce e renumita Moldova? Prin femei frumoase. E, Eva e si desteapta.

Va faceti poantele in functie de target?

Trofin: Am un moto de pe vremea cind faceam scoala de televiziune in Marea Britanie: fa emisiuni pe care sa le-nteleaga soferul de camion si de care sa nu se rusineze profesorul universitar. Deja am obosit sa aud ca o emisiune sau alta e „pentru oameni inteligenti".

Cine e mai tare? Bula, politistul, blonda sau ardeleanul?

Uscat: La cum se prezinta lucrurile in ultima vreme as opta pentru marinar. E drept ca a avut si blonda o oarecare influenta.