Palatul Victoria se va extinde dupa ce va fi construit un corp de cladire in spatele Guvernului.

Dupa ce in urma cu mai multi ani fostul premier Adrian Nastase anunta ca sediul Guvernului va fi mutat cel mai probabil la Biblioteca Nationala pentru ca Palatul Victoria ar putea fi afectat de un eventual cutremur, ideea a fost inlocuita cu cea a constructiei unui imobil in care Executivul sa fie mutat pe perioada consolidarii palatului. Deocamdata, Guvernul a decis in sedinta de saptamina trecuta sa fie finantata realizarea unei cladiri chiar in curtea Palatului Victoria. Astfel, cladirea formata din patru corpuri din spatele Guvernului si aflata in proprietatea publica a statului va fi dezafectata pentru ca nu corespunde standardelor, iar pe terenul respectiv va fi construit un nou corp de cladire care sa fie utilizat in activitatea desfasurata de Guvern. ĄConform Planului Urbanistic Zonal aprobat de Primaria Capitalei, proportia de ocupare a terenului este de maximum 80%", potrivit datelor Executivului. Terenul are o suprafata de 5.525 mp.

Cancelaria premierului va cheltui 38 de milioane de euro

De intreaga procedura se va ocupa Cancelaria primului-ministru, care va prelua atributiile de derulare a lucrarilor de la Secretariatul General al Guvernului. Pentru a finaliza constructia pina in 2009, in bugetul Cancelariei vor intra aproximativ 38 de milioane de euro. "Pe anul 2007, a fost prevazuta in bugetul Cancelariei suma de 870.000 RON, cheltuieli de capital, pentru desfasurarea concursului, fara a fi suplimentat bugetul institutiei in acest fel", potrivit datelor oferite de Guvern. In 2008 vor fi alocate lucrarilor 102,3 milioane de lei si in 2009 alte 25,5 milioane de lei. Pentru studiul de fezabilitate au fost alocate, in 2004, trei miliarde de lei vechi.

Potrivit Guvernului, inceperea lucrarilor este prevazuta pentru al doilea trimestru al anului 2008. La finalul lucrarilor, Palatul Victoria va avea o arie desfasurata de circa 43.000 mp, fata de suprafata actuala de 26.000 mp inclusiv anexele. Solutiile moderne de consolidare vor permite efectuarea lucrarilor fara mutarea sediului Guvernului in alta parte.