Schimbarile climatice si incalzirea globala afecteaza ireversibil si Groenlanda. Calota de gheata care acopera insula se topeste mai repede decat se asteptau specialistii. Luna aceasta, in locul temperaturilor obisnuite, respectiv de - 30 de gra

Schimbarile climatice si incalzirea globala afecteaza ireversibil si Groenlanda. Calota de gheata care acopera insula se topeste mai repede decat se asteptau specialistii.

Luna aceasta, in locul temperaturilor obisnuite, respectiv de - 30 de grade Celsius, minima a coborat rareori sub - 2 grade Celsius. O echipa de cercetatori incearca sa determine cum se topeste exact Groenlanda.

O NOUA ERA. In ciuda locatiei defavorabile, insula a fost descoperita cand exploratorii Jean Baptiste Charcot si Philippe, Duce de Orleans, au trasat pe harta marginile insulei. Hartile regiunii aratau ca uriasa bucata de pamant era acoperita cu ghetari. Astazi, tarmul Groenlandei si Cercul Arctic sunt intr-o continua schimbare din cauza topirii ghetarilor, incalzirea globala punandu-si amprenta asupra acestui lucru. ""Suntem intr-o noua era geografica"", spune exploratorul Will Steger. ""Acest lucru - ca o insula sa apara de nicaieri, inconjurata de gheata care se topeste - este des intalnit mai ales acum.""

NOI INSULE. In august 2006, Steger a descoperit o bucatica de pamant in apropierea Insulei Svalbard. Ghetarii pe langa care trecea acum doi ani, cand se afla cu vaporul in larg, au disparut, lasand sa se intrevada o mica insula in ocean. Avand peste 4.400 de kilometri de coasta, sute de ghetari, canale, golfuri si stramtori, Groenlanda a fost cu siguranta greu de delimitat. Cercetatorii spun ca aparitia brusca a insulelor este un rezultat al retragerii ghetii. Groenlanda este acoperita cu 1.000.000 de metri cubi de gheata, care, in caz ca s-ar topi, ar produce suficienta apa sa creasca nivelul oceanului planetar cu sapte metri. Topirea din ultima vreme a maselor de gheata a dus la descoperirea unor insule despre existenta carora nu se stia.

DIN TOATE PARTILE. Desi se credea initial ca Groenlanda se topeste in partea de sus, cercetarile recente arata ca toti ghetarii de pe intreaga suprafata a insulei sunt afectati de schimbarile climatice. Oamenii de stiinta lucreaza in prezent la o harta care sa prezinte noua configuratie a reliefului insulei si sa faca pronosticuri pentru ceea ce va urma.

DE TREI ORI MAI MULTI GHETARI CA IN ALPI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.