Memoriul lui Patriciu a ajuns la Stolojan

Gabriel Klimowicz - Domnule Stolojan, cum comentati acest nou moment al democratiei neconsolidate in care presedintele si premierul se acuza reciproc de trafic de influenta?
Theodor Stolojan
Memoriul lui Patriciu a ajuns la Stolojan

Gabriel Klimowicz - Domnule Stolojan, cum comentati acest nou moment al democratiei neconsolidate in care presedintele si premierul se acuza reciproc de trafic de influenta?
Theodor Stolojan - Pentru mine nu este absolut nici o surpriza ca Tariceanu a scris un asemenea bilet. Iar biletul este foarte clar pentru mine: Tariceanu i-a cerut presedintelui sa mearga la Parchet si sa stea de vorba cu ei pe cazul Patriciu. Ceea ce, evident, presedintele nu putea sa faca.

G.K. - Presedintele Basescu a spus ca biletul nu este important. Dar, daca este grav de ce nu a fost prezentat atunci in 2005?
T.S. - Presedintele a dat o explicatie. Dar ceea ce lumea nu stie este ca noi am primit un memoriu care respecta procedura. Adica s-a depus la registratura la Cotroceni. Este vorba despre un memoriu in care cei de la Petromidia in frunte cu domnul Patriciu afirmau ca sunt abuzati de procurori. Nu stiu ce cereau ei acolo, sa se intervina sau ce dracu cereau ei, sa se faca lumina. Acel memoriu a venit in mod normal in departamentul economic de la Cotroceni pe care il conduceam eu, fiind o problema ridicata de o companie, si m-am consultat atunci cu departamentul juridic pentru ca trebuia dat un raspuns.

Doua memorii trimise la Cotroceni

G.K. - Memoriul avea anexat biletul.
T.S. - Nu domnu', biletul era modul de pila de interventie facuta personal de domnul Tariceanu.

G.K. - Dar presedintele Basescu a spus ca biletul a fost anexat la memoriul acela.
T.S. - Pai, au fost doua filiere, nu intelegeti? Domnul Patriciu a depus un memoriu asa cum trebuia depus, la registratura. L-am primit eu si domnul Patriciu a primit un raspuns de la noi in care i s-a spus ca Presedintia nu poate interveni in procesul din justitie. El avea nenumarate cai daca se simtea abuzat: sa dea in judecata pe procurori, sa se adreseze Consiliului Superior al Magistraturii, cele prevazute pentru orice cetatean. El nu s-a multumit cu asta. Sigur, aici speculez si eu pentru ca nu stiu daca memoriul cu biletelul, trimis din mana in mana pana la presedinte, a fost trimis inaintea celui trimis prin registratura sau dupa.

G.K. - Deci au fost doua memorii trimise la Cotroceni.
T.S. - Categoric ca au fost doua. Unul trimis prin registratura....

G.K. - De Patriciu ....
T.S. - Si unul, trimis din mana in mana de la domnul Tariceanu la domnul Traian Basescu. Or, din moment ce noi am dat un raspuns oficial, nu vad de ce presedintele mai trebuia sa faca ceva.

In Romania, toti sunt egali in fata legii

G.K. - Se reclamau abuzuri ale Parchetului. Presedintele nu putea sa intervina, nu in favoarea lui Patriciu, ci a actului de justitie?
T.S. - Sunt sute de mii de memorii. Cum selecteaza presedintele unde intervine, unde nu? Sunt sute de mii ....

G.K. - Nu era reclamatia unui om oarecare. Era reclamatia uneia dintre cele mai puternice companii romanesti.
T.S. - Nu-s egali toti in fata legii?

G.K. - In Romania?
T.S. - Da.

G.K. - Asa spuneti?
T.S. - Pai asa scrie Constitutia tarii.

G.K. - Dar, in Statele Unite, daca exista o mare firma care cere deschis presedintelui sa intervina pentru stoparea unor abuzuri, nu este o chestiune normala, democratica?
T.S. - Nu intervine presedintele. Aici se reclamau chestiuni de procedura ale procurorilor. Pentru asta se dau procurorii in judecata, exista CSM si Ministerul Justitiei.

Cum au inceput romanii sa castige licitatiile

G.K. - Cum comentati faptul ca Parchetul si Directia Nationala Anticoruptie nu considera biletul ca pe o tentativa de trafic de influenta?
T.S. - Ma intrebati ceva la care nu ma pricep. Aici judeca procurorii, juristii, avocatii ....

G.K. - Pai ei sunt, Parchetul si DNA ...
T.S.- Din punct de vedere moral Tariceanu si-a batut joc de toti oamenii care patru ani in opozitie s-au luptat cu sistemul generalizat de coruptie instituit de PSD in Romania. Din punctul asta de vedere Tariceanu este vinovat pana in maduva oaselor.

G.K. - Cum comentati acuzatiile lui Tariceanu la adresa lui Basescu de protejare a grupurilor de interese.
T.S. - Declaratia premierului Tariceanu impotriva presedintelui Romaniei e jalnica domn'e. E o incercare oribila de manipulare a milioanelor de romani. A spune ca presedintele Basescu i-a cerut ministrului transporturilor sa favorizeze firme romanesti nu e adevarat. Am fost de fata. Ceea ce a cerut presedintele Basescu a fost un lucru foarte simplu. Contractele mari care se fac prin licitatie publica de autostrazi, cu bani de la Banca Europeana de Investitii, dar si de la BERD sau Banca Mondiala, se pun firmelor care vor sa participe la licitatie, cu conditia sa aiba cifre de afaceri foarte mari si nici o firma cu capital romanesc nu putea participa individual. Firma straina venea, castiga licitatia si dupa aceea angaja firmele romanesti sa faca treaba. Basescu ce i-a recomandat ministrului transporturilor: „Sfatuiti firmele romanesti sa se asocieze sa aiba o cifra de afaceri mai mare ca sa poata sa participe la licitatie”. Eu nu cred ca s-a schimbat caietul de sarcini asa cum afirma domnul Tariceanu.

G.K. - E public, a aparut in presa ca s-a schimbat caietul de sarcini...
T.S. - Ma rog! O fi. N-am intrat in detalii. Si firmele romanesti au putut participa la licitatii. Deci ce a facut domnul Basescu a facut transparent, in fata intregii tari. Iar ce a mai spus cu Elena Udrea si Anghelescu mi se par niste copilarii. A fost jalnic. Ca Rompetrol este o firma cu capital romanesc. De unde pana unde? E o firma cu actionarul principal de prin Olanda.

Cazuri unice din politica romaneasca

G.K. - In cazul in care PNL se retrage de la guvernare, PLD este pregatit sa acopere componenta liberala a Aliantei?
T.S. - Cine, PNL sa se retraga de la guvernare? Asta e o utopie. Cum sa se retraga de la guvernare? Pai Tariceanu trebuie mentinut acolo exact de grupurile astea de interese ... .

G.K - Olandeze.
T.S. - Nu. Astea pe care le apara. Acum am aflat si eu de la Boc aseara ca Tariceanu a spus in Parlament ca sunt abuzuri, de unde stie el ca sunt abuzuri...

G.K. - Nu, a spus ca Petromidia se plange de abuzuri.
T.S. - Boc spune ca declaratia aia acum este folosita in procesul impotriva statului roman in procesul intentat de Patriciu. E folosita declaratia primului-ministru impotriva statului roman. Caz unic.

G.K. - Sunt multe cazuri unice in politica romaneasca.
T.S. - Nu, asta e caz unic domn'e. Ca primul-ministru sa dea declaratii impotriva statului roman.

G.K. - Dar acuzatia presedintelui la adresa premierului ca face trafic de influenta, infirmata imediat de Parchet si de DNA nu e caz unic? Unde s-a mai pomenit? Daca premierul se retrage, sunteti pregatit sa-i luati locul?

Tariceanu moare cu scaunul de gat

T.S. - Cine, premierul? Nu-l cunoasteti. Nu se retrage domn'e! ~sta moare cu scaunul de gat. Pentru mine nu este nici o surpriza ca Tariceanu a scris un asemenea bilet pentru ca e superficial. Tariceanu nu-i baiat prost, dar e superficial si, atunci, nici nu si-a dat seama cand a scris acel bilet ce gravitate are.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.