La sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut, deficitul contului curent a urcat cu 44,8% fata de perioada similara a anului precedent, pana la 8,8 miliarde euro, potrivit datelor BNR. Raportat la nivelul estimat al PIB, deficitul reprezinta aproximat
La sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut, deficitul contului curent a urcat cu 44,8% fata de perioada similara a anului precedent, pana la 8,8 miliarde euro, potrivit datelor BNR. Raportat la nivelul estimat al PIB, deficitul reprezinta aproximativ 8,8 procente, cu numai 0,2% sub prognoza anuala.
Traditional, luna decembrie vine cu o expansiune a importurilor, astfel ca deficitul contului curent va depasi, cel mai probabil, estimarile oficiale. Deficitul balantei comerciale a avut, iar, cea mai importanta influenta, insumand 10,09 miliarde euro, valoare echivalenta cu cea inregistrata pe ansamblul anului trecut. Balanta nu a mai fost echilibrata de transferurile curente, care au inregistrat un excedent de numai 3,5 miliarde euro.
"Deficitul contului curent a fost acoperit in proportie de aproximativ 93 la suta prin investitii straine directe care, in perioada 1.01.-30.11.2006, au atins valoarea de 8,3 miliarde euro (comparativ cu 4,5 miliarde euro in perioada corespunzatoare din anul 2005), din care 66 la suta au reprezentat participatii la capital si profit reinvestit, iar 34 la suta credite intragrup", informeaza Banca Nationala.
Datoria externa pe termen mediu si lung a crescut cu 10,3% fata de 31 decembrie 2005, pana la 27,16 miliarde euro. Rata serviciului datoriei externe pe termen mediu si lung a fost 17,7 la suta in perioada amintita, comparativ cu 20,1 la suta in anul 2005.
Gradul de acoperire a fost 6,5 luni de import la 30.11.2006, fata de 6,3 luni de import la 31 decembrie 2005. Gradul de acoperire a rezervei in luni de import se calculeaza ca raport intre rezerva oficiala a BNR la sfarsitul perioadei si importul mediu lunar de bunuri si servicii din perioada respectiva.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.