Instanta de judecata a respins, in prima instanta, cererea societatii HTO Valori Mobiliare, de suspendare a hotararii Adunarii Generale a Societatii Nationale de Compensare Decontare si Depozitare, de majorare a capitalului social, insa HTI a preciza
Instanta de judecata a respins, in prima instanta, cererea societatii HTO Valori Mobiliare, de suspendare a hotararii Adunarii Generale a Societatii Nationale de Compensare Decontare si Depozitare, de majorare a capitalului social, insa HTI a precizat ca va ataca decizia la instantele superioare de judecata.
"Indiferent de solutia pronuntata in dosarul de suspendare, HTI Valori Mobiliare va face toate demersurile necesare, in fata instantelor de judecata, in vederea anularii hotararii de majorare a SNCDD", transmite un comunicat al societatii de intermediere financiara.
HTI a cerut suspendarea hotararii respective, pe care o considera nelegala, abuziva si neloiala, dar solicitarea a fost respinsa de instanta de judecata.
"Aducem ca argument in plus si solutiile pronuntate in cazuri similare, precum o binecunoscuta majorare a capitalului social printr-o conversie a creantelor, in care actionarilor minoritari li s-a recunoscut dreptul legal de preferinta la subscriere, asa cum este stabilit de legea societatilor comerciale", mai precizeaza comunicatul. Majorarea de capital contestata are in vedere indeplinirea criteriilor de capital pentru primirea autorizatiei de la Casa de Compensare, de la CNVM. Depozitarul Central ar urma sa indeplineasca functia de casa de compensare pentru produsele financiare derivate pe care BVB intentioneaza sa le lanseze in cursul acestui an.
Stere Farmache, directorul BVB, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute BVB ia in considerare posibilitatea infiintarii unei alte case de compensare daca se va confrunta cu un "blocaj serios" determinat de opozitia unor brokeri in privinta modalitatii de majorare a capitalului SNCDD. "O astfel de opozitie pune blocaje serioase lansarii operatiunilor cu produse derivate la BVB. In nici un caz nu vom abandona acest proces. Sunt multiple variante. Daca ne vom confrunta cu un blocaj serios, vom construi de la zero o alta casa de compensare. Cu siguranta, pana la jumatatea anului, sau chiar mai devreme, vor putea fi realizate tranzactii cu instrumente derivate la BVB", a spus Farmache, citat de Mediafax.
Prin hotararea adoptata la 30 noiembrie 2006 s-a decis majorarea capitalului social al SNCDD cu un milion de lei, urmand ca actiunile ramase nesubscrise dupa prima etapa sa fie preluate numai de catre Bursa de Valori Bucuresti, fara a acorda celorlalti actionari dreptul legal de a subscrie, proportional cu participatia lor. Ulterior ar urma sa aiba loc o noua majorare prin aport in natura, efectuata tot de catre Bursa. "Consideram ca subscrierea numai de catre BVB a actiunilor ramase nesubscrise in prima faza, precum si majorarea de capital cu aport in natura efectuata tot numai de catre BVB, fara a ni se acorda dreptul de preferinta legal in ambele situatii, aduce un prejudiciu major societatii noastre", transmite HTI. Printre actionarii SNCDD se numara 30 de banci, 170 de societati de servicii si investitii financiare, Asociatia Brokerilor si BVB. Oficialii BVB au anuntat inca de la finele anului trecut ca vor introduce, in acest an, tranzactii cu instrumente derivate, una dintre conditiile ramase de indeplinit fiind infiintarea unui suport pentru compensare.
In prezent, operatiunile cu instrumente financiare derivate se deruleaza numai la Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.