Comertul bilateral romano-chinez ar putea inregistra, in urmatorii ani, cresteri cuprinse intre 35-50 la suta, in pofida restrictiilor impuse de Uniunea Europeana, in special in ceea ce priveste comertul cu textile, apreciaza presedintele Camerei de
Comertul bilateral romano-chinez ar putea inregistra, in urmatorii ani, cresteri cuprinse intre 35-50 la suta, in pofida restrictiilor impuse de Uniunea Europeana, in special in ceea ce priveste comertul cu textile, apreciaza presedintele Camerei de Comert Romania-China, Gabriel Ghelmegeanu. Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, tarifele vamale pentru unele produse pe relatia cu China au scazut cu 30 la suta, la 15-18 la suta. Pentru incaltamite, taxa vamala este fixa, de 10-15 la suta. Pe de alta parte insa, pentru anumite produse, Uniunea a instituit contingente tarifare. La nivelul UE exista, in prezent, discutii cu privire la introducerea unei taxe fixe care sa se adauge taxelor vamale, in special pentru textile si confectii. "Comertul bilateral va creste in valori absolute cu circa 35 - 50 la suta pe an, totul pe seama importurilor si nu a exporturilor, deoarece daca la unele marfuri, cum sunt cele textile sau incaltaminte, sunt limitate contingentarile aprobate global pe UE, la celelalte, in marea lor majoritate, taxele vamale scad conform reglementarilor UE", a declarat pentru Rompres, Gabriel Ghelmegeanu. Potrivit statisticilor, in 2006, comertul bilateral a crescut peste 30 la suta, cifrandu-se la 2,2 miliarde dolari. Importurile Romaniei din China au crescut cu peste 32 la suta fata de 2005, de la 1,462 miliarde dolari, la 1,938 miliarde dolari, in timp ce exporturile romanesti s-au cifrat la doar 200 milioane, in crestere cu doi la suta. Romania importa din China, in principal, masini si aparate, echipamente electrice si parti ale acestora in valoare de circa 952 milioane dolari, materiale textile si articole din aceste materiale- circa 240 milioane dolari, metale comune si articole din metale comune- 120 milioane dolari, incaltaminte, palarii, umbrele, umbrele de soare, bastoane- 102 milioane dolari. In prezent investitiile chineze in Romania nu depasesc 200 milioane dolari, principalele domenii de interes pentru investitoii chinezi fiind comertul, industria usoara, industria alimentara, turismul, serviciile. (Rompres)


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.