Rasunatorul Dosar „Mafia padurilor din Neamt“, instrumentat de procurorul militar Vasile Doana, s-a dovedit a fi, dupa multi ani de la arestarile pe banda rulanta, un „succes“ al procurorului Doana care costa statul roman mil
Rasunatorul Dosar „Mafia padurilor din Neamt“, instrumentat de procurorul militar Vasile Doana, s-a dovedit a fi, dupa multi ani de la arestarile pe banda rulanta, un „succes“ al procurorului Doana care costa statul roman miliarde de lei.

Publicam, astazi, primul episod dintr-o serie de marturii ale „victimelor“ procurorului Vasile Doana, sperand ca, in final, Consiliul Superior al Magistraturii sa se „aplece“ mai mult asupra activitatii acestui anchetator, dat fiind faptul ca, ultima data, i-a fost aratat doar cartonasul galben. Dintre numeroasele sesizari venite pe adresa redactiei, pe tema anchetelor efectuate de Vasile Doana, incepem, astazi, cu unul dintre cazurile „reprezentative“ din palmaresul procurorului militar - „Mafia padurilor din Neamt“. Mediatizat intens la vremea lui, Dosarul „Mafia padurilor din Neamt“ se dovedeste a fi, dupa cativa ani de la deschiderea sa, un mare fas. Opt dintre cele 14 persoane arestate la vremea respectiva au fost gasite nevinovate, primind, de asemenea, despagubiri considerabile de la statul roman, pe mo tiv ca au fost incarcerate ilegal. Este vorba despre judecatori, procurori, ofiteri de politie si oameni de afaceri care reclama crase ilegalitati in efectuarea anchetei, unele dintre ele care frizeaza ridicolul. Mai mult, pe langa faptul ca au fost gasiti nevinovati, cei in cauza sustin ca tocmai ei erau cei care deranjasera „mafia padurilor“. Numitorul comun in toate aceste cazuri este nimeni altul decat colonelul magistrat Vasile Doana, procuror militar sef serviciu la DNA, acuzat de „efectuarea de anchete staliniste“, in sensul ca intai aresteaza, apoi incepe sa caute probe, pe care nu intotdeauna le si gaseste.

Propus anul trecut pentru sefia Sectiei Parchetelor Militare, procurorul Vasile Doana a fost sanctionat, de catre presedintele Traian Basescu, cu un categoric „cartonas galben“, care a insemnat respingerea sa de la sefia Sectiei Parchetelor Militare. Ne-am intrebat, cu totii, ce motive ar fi putut avea, la vremea respectiva, presedintele Basescu pentru a refuza „candidatura“ procurorului Doana, al carui renume este, altminteri, recunoscut in intreaga tara. Mai mult ca sigur, institutia prezidentiala a avut motive mai mult decat serioase atunci cand a respins candidatura lui Vasile Doana. La scurt timp, Consiliul Superior al Magistraturii avea sa-i arate, de asemenea, un „cartonas galben“ procurorului militar Vasile Doana pentru faptul ca s-a intalnit, la ceas de seara, cu unul dintre invinuitii din dosarele pe care le instrumenta. Invinuit devenit, ulterior, si datorita acestei intalniri de taina, martor-cheie intr-un dosar. Aparent banale coincidente, cele doua incidente reprezinta, de fapt, dovada clara a faptului ca lucrurile nu stau chiar asa cum par la prima vedere in cazul anchetelor efectuate de procurorul Vasile Doana. Ca urmare a acestor evenimente si in baza nenumaratelor sesizari primite pe adresa redactiei, ne-am propus sa analizam „marile lovituri“ ale procurorului militar Vasile Doana. Printre acestea, celebrul dosar „Mafia padurilor din Neamt“.

'Reminiscenta a stalinismului...>>
Procurorul militar Vasile Doana repurta, in anul 2002, o mare victorie in lupta impotriva „mafiei padurilor din Neamt“. Cel putin asa se anunta, la vremea respectiva, cu mare tam-tam. Spunem asta caci urmatorii patru ani aveau sa dovedeasca faptul ca „marea victorie“ a anchetatorilor a fost, de fapt, un mare fas, opt dintre cele 14 persoane arestate preventiv fiind gasite nevinovate. Mai mult, desi se anunta „starpirea mafiei padurilor“ si a capilor acesteia din Politie, instante si Parchete, majoritatea arestatilor au fost acuzati de cu totul alte fapte. Asta pentru ca, intr-un final, sa primeasca despagubiri considerabile de la statul roman, pe motiv ca au fost arestati ilegal. Elocvente in acest sens sunt cazurile procurorului Stelian Olteanu, din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Neamt, magistratului Emilia Huianu, ex-presedinte al Judecatoriei Bicaz, locotenent-colonelului Constantin Ploaie, din cadrul IPJ Neamt, maiorului Radu Pduraru, ex-sef al Biroului pentru Combaterea Delictelor Silvice din cadrul IPJ Neamt, si al afaceristului Dragos Campanu. Pe langa faptul ca majoritatea au fost, intr-un final, acuzati de alt fel de fapte decat unele care sa aiba legatura cu „mafia padurilor“, unii dintre ei sustin ca tocmai ei s-au opus celor care defrisau muntii, deranjand, astfel, „persoane sus-puse“. Colonelul magistrat Vasile Doana nu a stat, insa, prea mult pe ganduri si a trecut la arestari „in masa“, dovedind o „reminiscenta a stalinismului care intai aresteaza si dupa aia cauta probe“ - dupa cum il catalogheaza cei care au stat nevinovati dupa gratii.

Procurorul Olteanu a primit despagubiri de 3,5 miliarde
Procurorul Stelian Olteanu este unul dintre cei care au cazut victima colonelului-magistrat Vasile Doana.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.