La o saptamana dupa ce gigantul american General Electric a achizitionat compania Vetco Gray, producator de instalatii si echipamente de extractie a gazelor naturale si petrol, pentru 1,9 miliarde de dolari, americanii s-au orientat catre industria a

La o saptamana dupa ce gigantul american General Electric a achizitionat compania Vetco Gray, producator de instalatii si echipamente de extractie a gazelor naturale si petrol, pentru 1,9 miliarde de dolari, americanii s-au orientat catre industria aerospatiala. Astfel, GE a ajuns la un acord pentru preluarea diviziei de aparatura pentru industria aerospatiala a firmei britanice Smiths, pentru un pret de 2,4 miliarde de lire sterline (4,8 miliarde de dolari).
General Electric doreste sa profite de pe urma cresterii numarului de comenzi pentru avioane, precum si a majorarii cheltuielilor alocate de Statele Unite pentru industria militara. Smiths planuieste sa returneze actionarilor 2,1 miliarde de lire sterline din suma obtinuta in urma vanzarii diviziei, care realizeaza sisteme de comanda pentru zbor, potrivit unui comunicat al companiei britanice, remis Bloomberg.
Achizitia diviziei Smiths ii va permite companiei americane sa se extinda pe acest sector, dupa ce General Electric s-a lovit de refuzul Uniunii Europene cand a incercat sa achizitioneze Honeywell International in 2001, pentru 45 de miliarde de dolari. "Smiths ar putea sa reprezinte o tinta foarte importanta pentru GE", declara Phil Finnegan, analist la Teal Group, inainte de anuntarea tranzactiei. Rivalii GE pe acest segment sunt companiile Honeywell, Goodrich, United Technologies si Rockwell Collins.
Actiunile Smiths s-au apreciat cu 170 de pence, pana la nivelul de 1155 de pence/actiune. Cotatia actiunilor GE s-a depreciat cu trei centi, ajungand la valoarea de 37,89 dolari la finele sedintei de tranzactionare din 12 ianuarie, pe New York Stock Exchange. In 2006, titlurile General Electric au crescut cu 6,2%.
"Ne concentram investitiile in domeniile in care putem detine o pozitie fruntasa pe pietele in curs de dezvoltare", a spus Immelt, in cadrul unei conferinte de presa.

Investitorii au exercitat presiuni asupra Smiths

In ultimii doi ani, compania britanica s-a confruntat cu presiuni din partea investitorilor, dupa ce Smiths nu a reusit sa atinga anumite previziuni financiare. Smiths a pierdut 109,3 miliarde de lire sterline, dupa ce a renuntat sa mai investeasca in TI Automotive, companie producatoare de subansamble auto.
Pentru 2007, General Electric isi propune sa cumpere active non-financiare in valoare de sapte miliarde de dolari, declara Immelt in luna decembrie a anului trecut.
Compania americana a investit peste 70 de miliarde de dolari pentru achizitii, iar GE ar putea sa investeasca alte 10 miliarde de dolari, bani pe care ii va obtine din vanzarea unitatii de mase plastice. General Electric s-ar putea concentra pe asistenta medicala, servicii energetice si echipamente pentru extractie petroliera. In domeniul asistentei medicale, printre companiile vizate de GE se numara Waters Corp. si producatorii de software Vital Images si Allscripts Healthcare Solutions. In domeniul energetic, compania americana ar putea achiztiona Cameron International, producator de echipament de extractie petroliera, FMC Technologies si Dril-Quip.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.