Constantin Ticu Dumitrescu, membru al CNSAS, sustinea in noiembrie anul trecut ca SRI a mintit in momentul in care a spus ca a transmis CNSAS cartoteci in format electronic. "De la SRI nu s-a primit nici o cartoteca in format electronic, ci numai fis
Constantin Ticu Dumitrescu, membru al CNSAS, sustinea in noiembrie anul trecut ca SRI a mintit in momentul in care a spus ca a transmis CNSAS cartoteci in format electronic. "De la SRI nu s-a primit nici o cartoteca in format electronic, ci numai fisa de evidenta", insista Ticu Dumitrescu. La randul sau, fostul director al SRI Costin Georgescu recunostea, la sfarsitul anului trecut, ca nu stia daca arhiva de microfilme a fost predata. "Nu stiu daca nu cumva nu au fost predate. Nu stiu asta. Au trecut sase ani... Dar ele exista in custodie... si sunt niste role foarte mari, cu lungimi de zeci de metri si pe fiecare rola se gasesc zeci de dosare. Deci nu se poate interveni sa tai din el, sa pui o pagina sau sa scoti o pagina. N-ai cum, ca e in continuare. Acest microfilm nu poate fi, daca vreti, trucat", afirma fostul director al SRI. El explica atunci: "Cand sunt lucruri neclare in ce priveste un dosar, exista o modalitate foarte simpla de a se clarifica. Exista diapozitivele respective, adica filmele respective si oricand ele sunt martor al unui dosar existent in arhiva. Microfilmele nu pot fi retusate. Deci, daca asupra unui dosar exista un dubiu, oricand se duce la arhiva de microfilme, vede microfilmul respectiv si il compara cu dosarul. E un lucru foarte, foarte simplu". Tot Ticu Dumitrescu a avertizat, in mai multe randuri, ca arhivele SRI contineau doar dosarele privind plevusca. De mentionat ca 75.000 de dosare au ramas la SRI si vor fi analizate de comisia mixta SRI-CNSAS.
Dupa asaltul de anul trecut, cand "Felix", "Sanda", "Dana" se perindau pe la CNSAS, acum institutia pare in adormire. Ultima lista de ofiteri si subofiteri de Securitate care au facut politie politica a aparut pe 13 noiembrie 2006. Chiar daca membri ai Colegiului sustin ca au treaba "pana peste cap", liste intregi cu reprezentanti ai societatii civile, dar si unii politicieni isi asteapta solutionarea. Secretarul CNSAS Constantin Buchet si purtatorul de cuvant Cazimir Ionescu declara, in interviuri pentru ZIUA, ca au de lucru de dimineata pana seara. (Anca HRIBAN)
"Lucram de dimineata pana seara"
ZIUA Foto Constantin Buchet, secretarul Colegiului CNSAS, sustine, intr-un interviu pentru ZIUA, ca nu isi vede capul de lucru si arata ca este cu constiinta impacata in privinta dosarelor ramase la SRI pentru ca priveau siguranta nationala.
Ati inceput sa studiati ultimul lot de dosare pe care l-ati primit de la SRI si SIE?
Deocamdata, s-a facut receptia la Popesti-Leordeni, se mai acordeaza bazele de date cu anumite informatii, inca nu s-a inceput chiar prelucrarea efectiva. Dar eu zic ca e bine ca am inceput prin preluarea acelor date si prin efortul comisiilor mixte unde s-a lucrat intens. S-a lucrat pana pe 29 decembrie. E bine ca s-a discutat si sa stiti ca ceea ce a ramas la siguranta nationala chiar tine de resortul serviciilor de informatii, nu de problematica specifica legii 187. Pentru asta pot sa stau cu constiinta impacata.
Va intrebam chestiunea aceasta in contextul in care exista senzatia ca s-a incetinit ritmul deconspirarilor la CNSAS fata de ce a fost anul trecut la CNSAS.
Aoleu... eu nu imi mai vad capul de lucru. Am fost multa vreme secretar si pot sa spun - comparativ cu anii trecuti - ca aproape de dimineata pana seara lucrez. Toate chestiunile astea trebuie acordate cu legea, cu extrasele care trebuie date, finalizarea actiunilor de audieri, de respectare a procedurilor, in fine, Slava Domnului ca e de lucru.
Puteti sa-mi spuneti daca aveti dosare la care lucrati? Si in context, ati terminat verificarea parlamentarilor?
Pai avem temele acestea, sigur, cu verificarea parlamentarilor, a administratiei guvernamentale, Ministerul de Externe, magistrati. Si nu in ultimul rand, lista lui Victor Roncea, lista Civic Media care s-a dat spre verificare. Cam astea sunt. Sunt chestiuni la care acum lucram. Cei care sunt verificati din oficiu sau la cerere li se transmit raspunsurile sau, daca e necesar, invitatii la audieri. Nu neaparat cel care vine la audiere are probleme majore. Uneori e chiar bine sa se explice si sa vedem pe viu cum se dovedeste documentul. (Carmen EPURAN)
"Suntem intr-un adevarat blocaj!"
Purtatorul de cuvant al CNSAS, Cazimir Ionescu, acuza, intr-un interviu pentru ZIUA, "blocajul" in care se afla aceasta institutie, data fiind forma neclara a legii, care permite interpretari in stabilirea verdictului "politie politica".
Ultima lista de ofiteri si subofiteri de Securitate care au facut politie politica a aparut pe 13 noiembrie 2006. Au trecut aproape doua luni de atunci. Cum explicati incetinirea ritmului deconspirarilor?
Nu exista o incetinire reala a ritmului deconspirarii ofiterilor, din contra. Noul Colegiu a analizat in sapte luni activitatea a circa 140 de ofiteri, in conditiile in care in primul mandat al institutiei au fost publicati in total 123 de ofiteri. Ritmul analizei si deciziei nu este acelasi cu ritmul publicarii in Monitorul Oficial, fiindca legea impune parcurgerea mai multor etape obligatorii dupa decizie, respectiv finalizarea unor contestatii sau procese.
Ce dosare are CNSAS in analiza in prezent? Ati terminat de verificat toti parlamentarii?
Verificarea Parlamentului este finalizata in proportie de 99%, dupa stiinta mea. Mai sunt cateva dosare nefinalizate, din care unul singur mai asteapta raspuns de la detinatorii de arhive. Am spus, "dupa stiinta mea", pentru ca aceste date nu le detin decat cei din Directia Investigatii. Noi, membrii Colegiului, nu primim decat dosarele cu probatorii definitive, finalizate. Mai exact, nu stim pe parcurs care sunt dosarele care nu au primit inca raspuns de la detinatorii de arhive.
Nu aveti nici acum toate dosarele in arhiva CNSAS?
Nu. Sunt dosare pe care nu le vom primi inca multa vreme de acum incolo, incat activitatea CNSAS ramane in continuare dependenta de raspunsul final al detinatorilor de arhive. Aceasta inseamna ca nici o investigatie nu poate fi incheiata pana cand SIE, SRI, MApN, Ministerul de Interne si altii, toti detinatorii de arhive nu au raspuns in scris ca nu mai detin nici un document in legatura cu persoana investigata. Poate ca am reusit sa va fac sa intelegeti de ce CNSAS nu poate sa raspunda de fapt singur si cu strictete de aceste termene.
Care sunt prioritatile pentru anul acesta?
Daca va referiti la probleme de rezolvat, atunci prioritatile ar fi preluarile de dosare de la Tribunalele Militare, de la Ministerul de Interne, si anume fostele dosare ale Militiei, si de la Procuratura. Mai avem de rezolvat probleme de logistica, in mod special, spatii de depozitare si intretinere si, bineinteles, legate de sediu. A fost alocata o suma de 10 milioane de euro pentru sediu. Si ce folos?! Am fi avut nevoie de un alt sediu.
Referitor la lege, s-a ajuns la o solutie in privinta sintagmei "politie politica", ramane sau s-a scos din textul legii?
Avem discutii interminabile in prezent pe aceasta tema, va spun, fara sa exagerez, ca suntem intr-un adevarat blocaj. Pentru ca textul legii este in continuare necorectat. Mai mult, noi acum suntem in situatia in care avem probatoriu cu angajament semnat cu Securitatea ca politie politica comunista. Ba, uneori, avem si dovada ca s-au luat banutii. Dar nu mai exista documente olografe prin care persoana respectiva, devenita colaborator cu angajament semnat, denunta activitatile regimului comunist. Nu avem notele scrise pentru ca ele erau distruse, pentru ca Securitatea nu putea pastra munti de maculatura. Si atunci, ai cui colaboratori erau: ai Albei ca Zapada, ai Zanei Zorilor, ai <<Spala-ma, Colegiule Director>>?! Nu. Ai Securitatii ca politie politica. Sa va dau un exemplu. Omul a semnat angajament, s-a inrolat, face parte din armata care ajunge pana la Stalingrad, sa zicem, dar pentru ca nu avem dovada ca a tras si nici nu stim in cine, este curat, nu are pata!! Discutii de genul asta fac obiectul sedintelor de Colegiu din prezent. Cred ca lucrurile ar trebui clarificate, pentru ca forma actuala a definitiei din lege a colaboratorului politiei politice comuniste permite aceste interpretari pentru colaboratorii cu angajament semnat. Legea ne obliga ca celor care au semnat angajament, dar nu au la dosar note de politie politica sa le dam verdict ca "nu au facut politie politica". (Valentina DELEANU)
Monica Macovei, "necunoscuta" pentru CNSAS
Intr-o scrisoarea adresata Asociatiei Civic Media, CNSAS afirma ca nu cunoaste "functiile detinute" de 239 de personalitati publice din Romania, pentru care Civic Media a cerut verificarea in cadrul campaniei "Voci curate" si deci, nu le poate verifica. Aceasta desi conform art. 2 litera n) a Legii CNSAS analistii politici si asimilatii acestora pot fi cercetati si fara mentionarea functiei detinute. Printre aceste personalitati publice "necunoscute" de CNSAS se numara: Monica Macovei, Vladimir Tismaneanu si Mihnea Berindei (alaturi de ceilalti membri ai Comisiei prezidentiale pentru condamnarea comunismului), Gabriel Liiceanu si altii - inclusiv Cornel Ivanciuc si Iustin Marchis care sunt deja deconspirati ca colaboratori ai fostei Securitati. Pana in prezent CNSAS nu a dat verdictul in nici un caz de pe lista "Voci curate", depusa in urma cu sse luni. Asociatia Civic Media a cerut CNSAS sa arate si cati dintre membrii Guvernului au fost verificati pana acum. (G.D.)
Stelian Tanase
"Dosariada a murit"
"Dosariada a murit. Ea a reprezentat doar un hei-rup si, din pacate, doar atat. Motivul este ca nu a existat forta necesara in societatea civila pentru a fi impusa deconspirarea toatala. Foarte putini reprezentanti ai societatii civile au sunat si au zis sa fie cu adevarat deschise dosarele. Din pacate, societatea romaneasca nu pare sa fie pregatita sa afle adevarul nici despre Biserica, nici despre jurnalisti si nici despre ofiterii de Securitate." (R.G.)
Zoe Petre
"Marile deconspirari au fost mici si putine"
"Nu pot sa-mi dau seama daca activitatea CNSAS se afla intr-un blocaj, pentru ca nu am elementele necesare din interiorul institutiei. Pe de alta parte, nici lucrurile nu pot curge constant in acelasi ritm. Oricum, marile deconspirari au fost mici si putine. Iar surprizele nu au fost atat de mari." (V.D.)
Cristian Parvulescu
"O incetinire a ritmului"
"La sfarsitul unui an si inceputul altuia, este normal sa existe o anumita incetinire a ritmului de activitate. Am putea spune ca este specific romanilor acest lucru, asa se intampla de obicei. Acesta este si cazul CNSAS. Pe de alta parte insa, este de remarcat faptul ca in interiorul CNSAS relatiile nu sunt tocmai cordiale, ba, mai mult, sunt chiar tensionate. Aceasta poate sa fie alta explicatie a incetinirii ritmului de activitate a Colegiului." (V.D.)
Regele la dosare
Majestatea Sa Regele Mihai merge astazi in vizita la CNSAS, fiind interesat de documente ale fostei Securitati referitoare la persoana sa. De altfel, surse din aceasta institutie ne-au declarat ca, recent, Regele Mihai a inaintat Consiliului si o cerere privind accesul la propriul dosar intocmit de fosta Securitate in baza Legii 187/1999. Sursele citate ne-au mai precizat ca ar exista "ceva dosare" referitoare la Majestatea Sa, dintre cele primite de la SIE, dar documente mai substantiale se regasesc in arhiva SRI, in dosarele secretizate si care nu au fost predate CNSAS. (Anca HRIBAN)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.