Femeile obeze care iau anticonceptionale cu estrogen prezinta de cinci ori mai multe riscuri de a dezvolta cheaguri de sange fata de femeile cu greutate normala, este concluzia unui studiu european aparut in Journal of Family Planning and Reproductiv
Femeile obeze care iau anticonceptionale cu estrogen prezinta de cinci ori mai multe riscuri de a dezvolta cheaguri de sange fata de femeile cu greutate normala, este concluzia unui studiu european aparut in Journal of Family Planning and Reproductive Health Care. Noile concluzii sunt mai ingrijoratoare decat s-a crezut pana acum si vor conduce la stabilirea unor noi conditii pentru eliberarea pilulelor anticonceptionale. In prezent, contraceptivele orale combinate cu estrogen si progesteron sunt prescrise chiar si femeilor cu indice de masa corporala mai mare de 30, punct de la care se poate vorbi despre obezitate. Dar concluziile studiului, la care au participat 59.000 de femei din mai multe tari europene, indica faptul ca riscul de aparitie a cheagurilor de sange in venele profunde ale membrelor inferioare creste dramatic in cazul acestor femei. Rezultatele au aratat ca la fiecare 100.000 de femei care nu luau pilule anticonceptionale au aparut 44 de cazuri de cheaguri de sange, in timp ce la acelasi numar de femei care luau contraceptive orale dar care aveau o greutate normala numarul cazurilor de cheaguri de sange a crescut la 90. In cazul femeilor cu un indice de masa corporala peste 30, numarul cazurilor de cheaguri de sange a crescut la 230. Acest risc crescut vine din faptul ca femeile obeze au deja in organism o anumita cantitate de estrogen natural in afara estrogenului prezent in contraceptivele orale combinate. 1 - 2% dintre femeile care sufera din cauza cheagurilor de sange aparute in venele membrelor inferioare mor din cauza faptului ca unul dintre acestea se muta din picior la plamani si blocheaza caile respiratorii. Cercetatorii care au realizat acest studiu au indicat ca pilulele contraceptive sunt sigure, dar trebuie luat in considerare indicele de masa corporala la prescrierea lor. Acestia au adaugat ca pacientele obeze ar trebui sa se limiteze la contraceptive orale cu progesteron si sa utilizeze si alte metode in afara de pilule.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.