Premierul Tariceanu a prins curaj. In timp ce in jurul sau izbucnea un nou iures provocat de Elena Udrea, premierul Calin Popescu Tariceanu folosea tribuna congresului PNL pentru a tinti spre cei pe care ii considera in spatele noului scandal: presed

Premierul Tariceanu a prins curaj. In timp ce in jurul sau izbucnea un nou iures provocat de Elena Udrea, premierul Calin Popescu Tariceanu folosea tribuna congresului PNL pentru a tinti spre cei pe care ii considera in spatele noului scandal: presedintele Traian Basescu si serviciile secrete.
Candidat la sefia PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu a folosit congresul liberal, care s-a desfasurat ieri la Palatul Parlamentului, pentru a da replica voalata la scandalul starnit de declaratiile fostului consilier prezidential, Elena Udrea. Desi candida la sefia PNL, Tariceanu s-a apucat sa critice modul in care functioneaza serviciile de informatii si sa explice sursa neintelegerilor sale cu presedintele Traian Basescu.
Tariceanu a reluat momentul refuzului sau de a demisiona in vara lui 2005, spunand ca a considerat ca acesta era interesul tarii. ""Unii colegi ai nostri, extaziati de perspectiva unei victorii zdrobitoare, au uitat ca nu ne-am propus sa castigam puterea absoluta in Romania. Cum ne-am fi diferentiat de PSD in acest caz? PSD ajunsese sa spuna ca si Dumnezeu este PSD-ist, iar unii colegi voiau sa-l vopseasca pe cel preainalt in portocaliu"", a tintit Tariceanu in directia lui Traian Basescu. El a spus ca si-a dat seama ca va pierde la capitolul imagine refuzand sa demisioneze si ca isi pune in pericol viitorul politic, dar ca nu a vrut sa inceapa o aventura electorala ""doar de dragul orgoliilor unora"".
ATAC LA SERVICII. Fara nici o legatura aparenta, Tariceanu a atacat subiectul serviciilor secrete. ""Avem sase servicii de informatii care cheltuiesc o gramada de bani publici pentru a avea grija de noi"", a inceput el ironic. Tariceanu a acuzat serviciile ca au ""hoteluri si vile de vacanta pentru protipendada lor si cheltuiesc sute de mii de euro pentru o inzestrare care te-ar duce cu gandul ca incepe un razboi"". El a spus ca se cheltuiesc zeci de milioane de euro pentru interceptari telefonice, ca serviciile au 15.000 de oameni la dispozitie, in timp ce Mossadul are doar 2.000 si a tras concluzia ca in Romania europeana nu are de ce sa functioneze un astfel de sistem.
""Prefer sa marim salariile ofiterilor decat sa fie cheltuiti banii pentru a ingriji vilele si pomii sau pentru a fi paziti demnitarii de viroze si guturai"", a comentat el, adaugand ca banii inghititi de aceste ""structuri cu mentalitate comunista"" ar putea fi folositi pentru copii si batrani.
POLITA PENTRU STOLOJAN. Tariceanu nu i-a iertat nici pe cei din grupul Stolojan, acuzandu-i ca au incercat sa dinamiteze partidul si ca au fost pusi de ""partenerii lor"" sa faca o struto-camila de partid liberal-democrat. Discursul lui Tariceanu de candidat la sefia PNL a fost aplaudat de sala mai ales in momentele atacurilor la adresa lui Traian Basescu si a lui Theodor Stolojan. De altfel, nici la prezentarea raportului sau de activitate in fruntea PNL, liderul liberal nu a uitat sa plateasca polite.
""Theodor Stolojan a vrut sa ne fie rusine ca am condus tara bine, ca am avut o guvernare eficienta si sa ne inchinam altui partid, fie el si partener"", a atacat iar premierul cu ricoseu la PD. El a amintit ca i-a invitat pe Stolojan si pe sustinatorii lui la congres, iar faptul ca nu au venit este pentru premier ""o dovada de lasitate"" ca ""le-a fost teama de umilinta"".

FANTOMA PLATFORMISTILOR. De altfel, fantoma lui Stolojan a bantuit congresul PNL. Aproape fiecare vorbitor a simtit nevoia sa atinga subiectul. La inceputul lucrarilor congresului, seniorii liberali au dat tonul intepaturilor la adresa lui Stolojan sau a lui Valeriu Stoica. Senatorul Radu Campeanu i-a invitat pe fostii disidenti liberali ""sa paraseasca viata politica si sa-si vada de sanatate"". Fostul presedinte liberal, Mircea Ionescu Quintus, a inveselit sala si cu o gluma, spunand ca, probabil, la urmatorul congres PNL, el va fi la PLD, adica Plecat La Dumnezeu!
La inchiderea editiei, liberalii isi alesesera presedintele (Tariceanu a fost singurul candidat) si vicepresedintii, rezultatul votului urmand sa fie anuntat astazi. Tot astazi vor fi alesi membrii Biroului Politic.

Laude


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.