Capitalizarea bursiera si valoarea tranzactiilor realizate la Bursa de Valori Bucuresti pot inregistra cresteri ca urmare a aderarii la Uniunea Europeana, dar in conditiile in care in piata vor fi atrasi noi emitenti.
La finele anului 2007, ca

Capitalizarea bursiera si valoarea tranzactiilor realizate la Bursa de Valori Bucuresti pot inregistra cresteri ca urmare a aderarii la Uniunea Europeana, dar in conditiile in care in piata vor fi atrasi noi emitenti.
La finele anului 2007, capitalizarea bursiera ar putea ajunge la 90 miliarde lei, in crestere cu 21,6% comparativ cu nivelul inregistrat anul trecut. Pentru anul 2008, cresterea capitalizarii bursiere este estimata la 16,7%, adica peste 100 de miliarde lei. Potrivit unui studiu al Comisiei Nationale de Prognoza, valoarea tranzactiilor ar urma sa urce in acest an cu peste 40%, pana la 15 miliarde lei, iar in 2008 aceasta ar putea creste cu 50%.
In ceea ce priveste indicele BET al Bursei de Valori Bucuresti, estimarile CNP sunt optimiste, astfel ca acesta va inregistra cresteri constante de la un an la altul, de 21,3% in 2007 si de 21,1% in 2008.
"Valoarea medie zilnica a tranzactiilor pietei a crescut semnificativ in ultimii doi ani. Totusi, numai 12-15 emitenti sunt tranzactionati frecvent, majoritatea companiilor de dimensiuni mici fiind mult mai putin lichide. Listarile companiilor cu capitalizare mare, care urmeaza sa aiba loc (precum Fondul Proprietatea, Transgaz si unele companii din portofoliile SIF), vor asigura o tendinta crescatoare a valorii zilnice a tranzactiilor", se arata in raportul CNP, transmis de Ieba Trust. Valoarea tranzactiilor a crescut in 2006 cu aproximativ 30% fata de 2005, crestere care a avut loc fara sa se inregistreze un numar semnificativ de listari noi.

BVB intentioneaza sa diversifice instrumentele financiare

Pentru anul in curs, BVB intentioneaza sa diversifice instrumentele financiare, prin introducerea contractelor futures si optiuni. In plus, se are in vedere dezvoltarea sectorului obligatiunilor si tranzactionarea prin sistemul Bursei a titlurilor de stat. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat reglementari in conformitate cu cadrul legal din Uniunea Europeana, care prevad introducerea unor noi tipuri de produse financiare, precum tranzactiile in marja si vanzarile in lipsa. Prevederile acestor reglementari ar putea reprezenta factori care sa atraga mai multi investitori institutionali.
Reprezentantii pietei de capital mizeaza si pe listarea in acest an a bancii Erste, potrivit clauzelor din contractul de privatizare al BCR.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.