Liderul de la Casa Alba a anuntat, ieri, noua strategie pentru Irak, care se bazeaza pe cresterea efectivelor cu circa 20.000 de militari americani. Londra si-ar putea diminua contributia la misiunea irakiana. Romania, in calitate de aliat al SUA in
Liderul de la Casa Alba a anuntat, ieri, noua strategie pentru Irak, care se bazeaza pe cresterea efectivelor cu circa 20.000 de militari americani. Londra si-ar putea diminua contributia la misiunea irakiana. Romania, in calitate de aliat al SUA in lupta impotriva terorismului, participa la coalitia internationala din Irak cu 600 de militari. Suplimentarea numarului de militari romani poate fi decisa in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii.

Presedintele american a anuntat ieri, intr-un discurs, o suplimentare a trupelor americane din Irak cu 21.500 de militari, menita „sa intrerupa spirala violentelor“. Astfel, efectivele americane vor ajunge la 153.500 de militari. „Situatia din Irak este inacceptabila pentru poporul american, este inacceptabila pentru mine“, a subliniat liderul de la Casa Alba, in discursul sau. De asemenea, presedintele a afirmat ca, in cazul in care au fost facute greseli, isi asuma responsabilitatea pentru acestea. Strategia propusa de administratia Bush are in vedere exercitarea mai multor presiuni asupra autoritatilor irakiene pentru restabilirea ordinii interne.

Bush a ignorat principiile democratice
Prin noua strategie, presedintele George W. Bush a ignorat dorinta opiniei publice americane si a democratilor, alegand sa suplimenteze efectivele din Irak si declansand astfel o lupta politica acerba care i-ar putea afecta pe republicani, comenteaza Reuters. „Avem de-a face cu un presedinte care sfideaza opinia publica intr-un mod nemaivazut la vreun sef de stat modern“, a declarat Bruce Buchanan, analist politic. „Are un ochi indreptat catre istorie. Cel mai important juriu al sau nu este opinia publica, ci istoria“, a mai spus el. Democratii au condamnat propunerea si au anuntat ca nu o vor sustine in Congres, punandu-i pe republicani in situatia de a alege intre retragerea sprijinului acordat presedintelui si sustinerea unei politici impopulare chiar inaintea cursei electorale pentru Casa Alba din 2008.

Londra zice pas
La randul sau, Margaret Beckett, ministrul britanic al afacerilor externe, a declarat, ieri, ca Marea Britanie nu intentioneaza sa trimita trupe suplimentare in Irak. Mai mult, Londra va reduce cu 3.000 numarul militarilor mobilizati in Irak la sfarsitul lunii mai, potrivit cotidianului The Daily Telegraph. In urmatoarele doua saptamani, premierul Tony Blair va anunta retragerea unei parti din cei 7.200 de militari britanici aflati in sudul Irakului, a precizat cotidianul britanic. Un purtator de cuvant al Cabinetului Blair si un purtator de cuvant al Ministerului britanic al Apararii au dezmintit informatiile aparute in presa, catalogandu-le drept speculatii.

Un plan care ia in vizor Siria si Iranul


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.