Desi cele mai multe cluburi din Liga I au bugete mai mari decat in sezoanele precedente, in aceasta iarna se inregistreaza cea mai slaba miscare pe piata transferurilor din ultimii ani. Barometrul campaniilor de transferari aproape esuate este repre
Desi cele mai multe cluburi din Liga I au bugete mai mari decat in sezoanele precedente, in aceasta iarna se inregistreaza cea mai slaba miscare pe piata transferurilor din ultimii ani. Barometrul campaniilor de transferari aproape esuate este reprezentat de listele achizitiilor facute de cele trei mari cluburi bucurestene, Steaua, Dinamo si Rapid, pe care se afla numai cate un jucator important. Campioana l-a luat pe Marius Croitoru, „cainii” l-au adus pe Vranjkovic, iar giulestenii si-au asigurat serviciile lui Ganea. Acest fenomen este cauzat de faptul ca nici o grupare din Romania nu are un departament de cautatori de talente, respectiva sarcina fiind indeplinita de diversi oficiali care nu au nici timpul si nici pregatirea necesara pentru a depista jucatorii valorosi din tara sau din afara granitelor. Astfel, s-au pierdut milioane de euro, prin aducerea unor fotbalisti care nu au confirmat. Nu mai putin de 144 de jucatori straini au jucat in Romania din 1990 pana in prezent, dar cel mult 5% au dat randamentul scontat.

Pentru marile forte din Occident, departamentul de scouting, al cautatorilor de talente, reprezinta problema numarul unu. Acest capitol este, insa, doar pe un plan codas pentru cluburile din Romania. Asa se explica faptul ca marea majoritate a fotbalistilor adusi din strainatate a dat chix. Intrucat nu au existat oameni angajati special de aceste cluburi care sa ii urmareasca pe jucatori o perioada mai mare de timp, asa-zisele valori au fost aduse de impresarii lor, care au stiut cum sa ii pacaleasca pe conducatorii de club. Ca o modalitate complementara de a gasi jucatori, fiecare grupare are cate un om care se ocupa de completarea lotului. El face parte, insa, din conducerea administrativa sau tehnica. Nu este un scouter in adevaratul sens al cuvantului. La Steaua, aceasta functie este indeplinita de Mihai Stoica, managerul general. Antrenorul Mircea Rednic cauta jucatori pentru Dinamo, iar directorul tehnic Grigore Sichitiu are misiunea sa ii recomande jucatori lui Razvan Lucescu, la Rapid. Pentru ca nu au avut timp sa se ocupe de aceasta ramura a activitatii asa cum ar trebui, campania de transferari din aceasta iarna se apropie de limita fiasco-ului.

Ajax Amsterdam, un model care este ignorat de romåni
Cluburile din strainatate au departamente puternice de scouteri in care lucreaza zeci de cautatori de talente. Acestia sunt raspanditi pe tot globul si stiu tot ce misca in materie de fotbalisti legitimati. Inainte sa recomande un jucator, il urmaresc cel putin jumatate de an. Strang casete video cu meciurile lui, alcatuiesc statistici ale evolutiilor din acea perioada, cunosc daca fotbalistul duce o viata extra-sportiva adecvata. Daca Steaua, Dinamo sau Rapid ar fi avut un astfel de departament, Carlos, Meride sau Zyiati nu ar fi imbracat niciodata tricourile acestor echipe.

Ajax Amsterdam este clubul care a ridicat scoutingul la rang de arta. Olandezii aduc an de an jucatori pe cateva sute de mii de euro si ii vand dupa aceea pe zeci de milioane.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.