La sfarsitul anului trecut, banca centrala a publicat un proiect de regulament privind creditele destinate persoanelor fizice, prin care se elimina unele restrictii impuse in prezent, printre care si avansul obligatoriu de la creditele de inves

La sfarsitul anului trecut, banca centrala a publicat un proiect de regulament privind creditele destinate persoanelor fizice, prin care se elimina unele restrictii impuse in prezent, printre care si avansul obligatoriu de la creditele de investitii imobiliare, de minimum 25% din valoarea locuintei sau constructiei.
Atentie, ratele pentru casa nu pot depasi 35% din venit
BNR nu scapa insa din maini o alta parghie importanta si pastreaza plafoanele de indatorare pentru persoanele fizice. Drept urmare, ratele lunare si toate costurile aferente unui credit imobiliar nu pot depasi 35% din venitul imprumutatului sau al familiei acestuia. Totodata, angajamentele totale de plata, ca urmare a creditelor contractate, nu pot trece de 40% din veniturile nete ale imprumutatului sau ale familiei acestuia. De asemenea, dupa aprobarea regulamentului, bancile vor putea stabili singure categoriile de venituri considerate eligibile.
Chiar si in aceste conditii, Artur Silvestri, analist imobiliar, este de parere ca majoritatea clasei salariale medii nu are acces la o locuinta.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.