implice la nivel european, multilingvismul ocupa o pozitie centrala. Desi Leonard Orban este membru al Executivului European, cel putin la inceput de mandat performanta sa va fi puternic asociata cu numele tarii noastre. Este, asadar, primul pr
implice la nivel european, multilingvismul ocupa o pozitie centrala. Desi Leonard Orban este membru al Executivului European, cel putin la inceput de mandat performanta sa va fi puternic asociata cu numele tarii noastre. Este, asadar, primul proiect in care Romania va putea dovedi ca este pregatita sa isi asume responsabilitati la nivel european si sa gandeasca in spiritul si folosul tuturor statelor membre, ghidata fiind de profesionalism, responsabilitate si deschidere. De aceea ar fi fost de preferat ca nominalizarea lui Varujan Vosganian sa nu fi existat. Ecourile in Europa au fost puternice si au afectat credibilitatea Executivului de la Bucuresti.
Episodul a trecut, iar acum trebuie sa gasim cele mai bune solutii pentru viitor. Doua intrebari mi se par esentiale in acest sens:
Ce inseamna multilingvismul pentru Europa?
"Uniunea Europeana a atins stadiul la care dimensiunea sa culturala nu mai poate fi neglijata", a fost opinia tuturor participantilor la conferinta "O identitate pentru Europa" desfasurata la sfarsitul lunii noiembrie la Berlin. Discursul introductiv al presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a evidentiat multilingvismul ca mijloc de exprimare culturala, parte a diversitatii si bogatiei culturale a Europei.
Sigur ca uniunea economica asigura o profunzime a cooperarii care pe viitor face o distantare a statelor membre aproape imposibila, dar cetatenii nu se vor indragosti niciodata de o uniune economica. In vechile state membre ale UE se observa o scadere a entuziasmului populatiei fata de Proiectul European - acesta este caracterizat ca sursa a birocratiei exagerate, in timp ce extinderea Uniunii trezeste retineri ale populatiei.
Solutia pentru ca fiecare cetatean de la Oceanul Atlantic si pana la Marea Neagra sa se simta parte a Europei Unite o constituie identificarea sa cu Europa Unita. "Uniti in diversitate" este conceptul-cheie care asigura pastrarea identitatii culturale a fiecarui popor - cultura viitorului presupune deschiderea spre culturile celor alaturi de care traim, precum si toleranta fata de diferentele culturale. Iar multilingvismul devine acum, mai mult decat oricand, unul dintre principiile inviolabile ale integrarii europene.
Toate acestea ne conduc spre cel de al doilea punct important:
Ce poate face Leonard Orban?
Formal, responsabilitatile lui Leonard Orban cuprind nu mai mult de un sfert din responsabilitatile comisarului pentru Cultura, Educatie si Multilingvism, slovacul Jan Figel. Dar, in fapt, este vorba despre mult mai mult decat atat: este vorba despre viziuni si viitorul Europei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.